Британският гигант Rolls-Royce иска да събере 2 милиарда паунда от своите акционери чрез емитирането на права - процес, при който съществуващите инвеститори придобиват варанти (които от своя страна дават възможност за придобиване на конкретно количество акции в рамките на определен срок), за да укрепи финансите си след "рязкото влошаване" в гражданското въздухоплаване заради пандемията на новия коронавирус.

Компанията също така ще набере средства чрез емитиране на нов дълг, като емитирането на правата може да отключи допълнително финансиране.

Емитирането на правата може да доведе до допълнителен заем от 1 милиард паунда от държавния орган за търговско финансиране (UK Export Finance), като Rolls-Royce вече дължи 2 милиарда паунда на страната.

Въпреки това Rolls-Royce казва, че удължаването на държавния заем зависи както от UK Export Finance, така и от Министерството на икономиката и финансите, които трябва да одобрят условията на издаването на правата. "Следователно няма гаранция, че това увеличение ще се случи", казва компанията.

Rolls-Royce ще продава активи и ще съкращава персонал, за да се справи с тежката криза

Rolls-Royce ще продава активи и ще съкращава персонал, за да се справи с тежката криза

Производителят на двигатели за самолети отчете £5,4 млрд. загуба за полугодието

Правителството притежава "златна акция" в Rolls-Royce, което пречи компанията да попадне под чужд контрол, защото тя се смята за такава от стратегически интерес за Великобритания, пише BBC.

Авторите припомнят и слухове, че Rolls-Royce е водила преговори с държавни фондове в Сингапур и Кувейт, които да инвестират в бизнеса.

"Днешното съобщение за повишаването на капитала на компанията подобрява нашата устойчивост да се навигираме в текущата несигурна оперативна среда ... Внезапният и материален ефект от пандемията оказа значително влияние върху търговската авиационна индустрия, което доведе до рязко влошаване на финансовите резултати на нашия граждански въздухоплавателен бизнес и в по-малка степен на бизнеса ни с електроенергийни системи", коментира главният изпълнителен директор на Уорън Ийст.

Rolls-Rolls вече обяви, че ще съкрати 9 000 работни места в опит да редуцира разходи. Компанията също така възнамерява да продаде части от бизнеса си, за да набере допълнителни 2 милиарда паунда.

Rolls-Royce отчете над $1 милиард загуби през 2019 г.

Rolls-Royce отчете над $1 милиард загуби през 2019 г.

Организацията се стреми да оправи проблемите си двигатели Trent 1000