Shell ще затвори петролната си рафинерия във Веселинг, Германия, до 2025 г. и ще преобразува мястото в съоръжение за производство на химикали като част от стремежа си за намаляване на въглеродните си емисии. Това съобщиха от компанията, цитирани от Reuters. 

Новото съоръжение ще има капацитет от около 300 000 метрични тона годишно, което се равнява на около 9% от текущото търсене в ЕС и 40% от търсенето на подобни продукти в в Германия.

Очаква се преобразуването мястото в съоръжение за производство на химикали да намали оперативните въглеродни емисии на Shell с около 620 000 тона годишно.

Shell продава своя дял в немска рафинерия, която доставя по-голямата част от горивото за Берлин

Shell продава своя дял в немска рафинерия, която доставя по-голямата част от горивото за Берлин

Ще продаде своя дял от 37,5% в петролната рафинерия PCK Schwed

Shell планира и планира да продаде своя завод за рафиниране и нефтохимикали в Сингапур.

Преработката на суров петрол в завода Веселинг, който е част от Shell's Energy and Chemicals Park Rheinland близо до Кьолн, ще приключи през 2025 г., но ще продължи в рафинерията в Роденкирхен, според компанията.

Очаква се новото производствено съоръжение във Веселинг да започне работа през втората половина на това десетилетие.

Shell Energy and Chemicals Park Rheinland, който включва обектите Wesseling и Godorf има капацитет от повече от 17 милиона тона суров петрол годишно, от които Wesseling произвежда 7,5 милиона тона.

От 2020 година Shell се освободи от пет рафинерии, затвори една и преобразува една от тях в терминал.