Изглежда Tesla се е справила с проблемите по веригата за доставки, ако съдим по отчетените печалби на компанията за последното тримесечие. Производителят на електромобили отчете 2,9 милиарда долара печалби, което е с 903 милиона долара повече в сравнение с година по-рано и доста над прогнозираните от анализаторите 2,6 милиарда долара. Отчетените приходи са 17,7 милиарда долара, с 65% повече, спрямо година по-рано, предаде CNN. Годишните печалби стигат до 7,6 милиарда долара, а приходите до 53,8 милиарда долара.

Разочароваща новина за инвеститорите обаче е това, че Tesla отново отлага плановете за нови превозни средства заради проблеми с веригата за доставки, пред които е изправена компанията. "Няма да има дебют на нови модели тази година. Няма да има смисъл. Все още сме ограничени от гледна точка на части", каза Мъск и допълни, че вероятно компанията ще представи нови модели догодина.

Как Tesla увеличи  глобалното си производство с 83% при ситуация с недостиг на чипове и криза в доставните вериги?

Как Tesla увеличи глобалното си производство с 83% при ситуация с недостиг на чипове и криза в доставните вериги?

Мъск иска да увели доставките на превозни средства с около 50% годишно

Според основателя на Tesla компанията се справя с "много предизвикателства във веригата на доставки". По думите му недостигът на чипове, макар не така остър, както през миналата година, все още е проблем.

Проблемите с доставките на части, особено полупроводници, са проблем за цялата автомобилна индустрия от година насам. Tesla някак успя да увеличи производството и продажбите си на фона на този недостиг. В същото време някои автомобилни компании бяха принудени временно да затворят своите фабрики и да ограничат производството.

За разлика от тях, Tesla успя да отговори на нарастващия апетит за електрически превозни средства сред купувачите на автомобили. Глобалните продажби на електромобили са се увеличили и стигат до 4,5 милиона миналата година от 2,1 милиона през 2020 г., според компанията за автомобилни изследвания LMC. Продажбите на Telsa за 2021 г. достигнаха 936 000. През 2020 г. продажбите възлизаха на 500 000 автомобила.

Bank of America: Пазарният дял на Tesla ще се срине до 2024-а

Bank of America: Пазарният дял на Tesla ще се срине до 2024-а

Много нови компании вече пускат или произвеждат нови продукти

Tesla очаква да увеличи производството в съществуващите си фабрики в Калифорния и Шанхай, както и в новите фабрики в Тексас и в Берлин.

Изглежда търсенето за колите на Tesla е налице, което предполага, че компанията може да увеличи предлагането.