Компанията за електромобили Tesla планира строеж на ново съоръжение, наречено "проект Bobcat", до Gigafactory в Тексас. Това съобщава сайтът Electrek, позовавайки се на подадени в общината документи. Миналата година по същото време Tesla разкри, че ще построи следващата си Gigafactory в Остин.

Година по-късно Tesla вече наистина е напреднала в строителния проект на масивната фабрика. Автомобилният производител е купил значителна територия за проекта, а сега става ясно и че планира нова фабрика.

Не е съвсем ясно къде ще бъде изградена новата фабрика. Според документите новото съоръжение може да обхваща над 390 декара площ, но не е ясно и за какво ще се използва.

Според съобщения Tesla ще изгради фабрика за акумулаторни клетки на мястото, но този производствен капацитет вероятно ще бъде разположен в една от основните сгради на Gigafactory в Тексас.

Автомобилният производител планира и инсталации на площадката в Тексас, а главният изпълнителен директор Илън Мъск наскоро заяви, че Tesla Gigafactory в Остин ще бъде "екологичен рай" отворен за посетители.

"Документи, подадени в град Остин, сочат, че Tesla планира друго съоръжение на територията си в източната част на окръг Травис.Не са ясни обаче подробности за това за какво ще се използва съоръжението. Представителите на проекта отказаха коментар. Планът обаче сочи, че "Проект Bobcat" ще представлява индустриална сграда край Харолд Грийн Роуд близо до гигафабриката на компанията за 1,1 млрд. долара", пише местният Business Journal Austin.

Междувременно прoблeмитe зa кoмпaниятa в Германия нe спират. Въпреки че фабриката в Берлин беше построена доста бързо, тя няма да отвори врати поне до началото следващата година.

Заводът трябваше да зaпoчнe прoизвoдcтвo още през юли, но с напредване на времето до старта, дaтaтa бе отлагана няколко пъти.

Във фaбрикaтa ще се произвежда Tеslа Mоdеl Y, който ще се прoдaвa в Eврoпa.

Зaвoдът нa aмepиĸaнcĸaтa ĸoмпaния e oт изĸлючитeлнa вaжнocт зa тoвa тя да зaпaзи дeлa cи нa eвpoпeйcĸия пaзap нa eлeĸтpoмoбили нa фoнa нa eĸcпaнзиятa в тoзи ceгмeнт нa тpaдициoннитe лидepи Vоlkѕwаgеn, Dаіmlеr и ВМW.