Toshiba вече ще е частна компания. Новината дойде с обявено търгово предложение на стойност 14 милиарда долара от частната инвестиционна компания Japan Industrial Partners (JIP), което е завършило с успешно. Така сделката проправя пътя за закъсалия индустриален конгломерат, който ще бъде вече частен, предаде CNN.

Консорциумът, ръководен от JIP е собственик на 78,65% от акциите на Toshiba, предлагани на търг. По този начин фондът може окаже натиск върху останалите акционери и да поеме пълен контрол върху компанията - това би било най-голямата сделка в Япония тази година. Япония е единственият голям пазар в Азия, който е отбелязал ръст на сливанията и придобиванията за годината до момента, според данни на лондонската компания за фондова борса и финансова информация LSEG.

Компанията има 148-годишна история в производството на електроника. След 74 години на борсата, през декември тази година компанията ще бъде делистната.

Директорите на Toshiba призоваха за изкупуване на компанията

Директорите на Toshiba призоваха за изкупуване на компанията

Японски инвеститор дава за нея 14 млрд. долара

Още през март стана ясно, че Toshiba е приела офертата за изкупуване, оценяваща индустриалния конгломерат на 13,5 милиарда долара. Въпреки че някои акционери бяха недоволни от цената, Toshiba твърди, че няма изгледи за по-висока оферта или конкурентна такава.

JIP планира да задържи изпълнителния директор Шимада.

От 2015 г. насам Toshiba е се тресе от скандали, свързани със счетоводството, понесе тежки загуби и беше близо до делистване от борсата. Имаше и поредица от скандали, свързани с корпоративното управление.

Консорциумът на JIP включва 20 японски компании, сред които производителят на чипове Rohm, компанията за финансови услуги Orix и Chubu Electric Power.