Само преди 11 години Apple, ExxonMobil, Alphabet и Berkshire Hathaway бяха четирите най-големи американски компании. Днес само две от тези компании - Apple и Alphabet - остават в първите четири. Berkshire Hathaway се свлича до номер 7, а ExxonMobil и Walmart изпаднаха от топ 10 като цяло.

Много може да се промени само за 11 години. Нека да разгледаме компаниите, които е възможно да претендират за място в класацията на "топ четири" на най-големите щатски компании през 2035-та година, въз основа на мнението на експертите от финансовото издание The Motley Fool.

Nvidia

До 2035 г. Nvidia (NASDAQ: NVDA) може да бъде най-голямата компания в света по пазарна капитализация. Нещо повече, според анализаторите на финансовото издание, това може да се случи дори по-рано.

Една от причините е, че Nvidia вече е нараснала по-бързо, отколкото почти всеки е очаквал. Пазарната капитализация на компанията се е увеличила почти 10 пъти, от $0,3 трилиона до $2,2 трилиона за по-малко от две години.

Огромният растеж на изкуствения интелект (AI) стои зад бързия възход на компанията. Благодарение на водещата си позиция на пазара на графични процесори (GPU), Nvidia е в добра позиция да вземе короната като най-голямата компания до 2035 г. - ако не и по-рано.

Защо акциите на Nvidia тръгнаха надолу

Защо акциите на Nvidia тръгнаха надолу

Meta показа нов мощен AI чип

Това е така, защото се очаква пазарът на графични процесори да расте с големи скокове през следващото десетилетие. Според Global Markets Insights размерът на пазара на GPU се очаква да нарасне от $40 милиарда през 2022 г. до $400 милиарда до 2032 г.

Нещо повече, безпрецедентното повишение в разходите за GPU вече е тук. Продажбите на Nvidia се увеличиха с умопомрачителните 265% на годишна база през последното тримесечие (трите месеца, приключващи на 28 януари 2024 г.). Въпреки че се очаква продажбите да се охладят донякъде, анализаторите все пак очакват компанията да ги увеличи с 82% тази година.

През следващите пет години, като се има предвид експлозивния растеж на цялостния пазар на графични процесори, анализаторите очакват продажбите на Nvidia да нарастват с 37% годишно, което означава, че годишните приходи на компанията до 2030 г. може да достигнат 300 милиарда долара.

Накратко, Nvidia яхва цунами от растеж, което може да я отведе чак до първото място по оценка през далечната на пръв поглед 2035 г.

Снимка 605800

Източник: iStock

Microsoft

С пазарна капитализация от $3,2 трилиона, Microsoft (NASDAQ: MSFT) в момента е най-голямата компания в света, след като изпревари Apple миналата година.

Подобно на Nvidia, AI революцията вдигна значително пазарната капитализация на Microsoft. Обширният и емблематичен софтуерен пакет на компанията предлага естествен дом за инструменти, задвижвани от AI, и тя не губи време да интегрира AI функциите в своя софтуер.

Нещо повече, Microsoft се радва на тясно партньорство със създателя на ChatGPT OpenAI. Това партньорство вече помогна и на двете компании и поставя Microsoft в добра позиция да се възползва от бъдещите пробиви на AI, които OpenAI може да направи.

AI вероятно ще бъде ключовият фактор за увеличаване на пазарните капитализации през следващото десетилетие и Microsoft е в добра позиция да се възползва от тази тенденция.

По отношение на растежа, анализаторите очакват Microsoft да увеличи продажбите си с 16% годишно през следващите пет години, което предполага годишни продажби от над $475 милиарда до 2030 г.

Това е почти в съответствие с вътрешната цел, поставена от главния изпълнителен директор (CEO) Сатя Надела от 500 милиарда долара приходи до 2030 г. Така или иначе, очакваният растеж на Microsoft показва, че компанията има сила и въпреки че тя може да не успее да изпревари Nvidia, вероятно ще запази преднината си пред всички останали.

Amazon

С текуща пазарна капитализация от $1,9 трилиона, Amazon (NASDAQ: AMZN) в момента е петата по големина компания в САЩ. Но до 2035 г. се очаква, че тя ще изпревари редица компании, включително Apple и Alphabet, за да заеме третото място.

Това е така, защото Amazon, подобно на Nvidia и Microsoft преди нея, има естествен начин да се възползва от революцията на AI. Компанията вече използва повече от 750 000 робота в своите обширни складове. Те измерват и опаковат продукти, преместват тежки предмети, четат етикети и разпределят рафтове и опаковки.

Amazon си купиха ядрен център за данни за $650 милиона

Amazon си купиха ядрен център за данни за $650 милиона

Други сървъри на компанията ще се получават ток от водород

Освен това AI трябва да помогне на Amazon да подобри дигиталната страна на своя бизнес с електронна търговия. Асистентите с изкуствен интелект могат да пазаруват за клиенти и да помагат при връщане.

Задвижваните от AI рекламни инструменти могат да прецизират кои клиенти да виждат какви реклами, което да води до подобрена възвръщаемост на инвестициите (ROI) и да генерира повече приходи от реклами за Amazon. Освен това перлата в короната на компанията, Amazon Web Services (AWS), трябва да продължи да се възползва от прехода към облака през следващото десетилетие.

Amazon вече е една от най-големите компании по приходи; компанията е генерирала 575 милиарда долара през последните 12 месеца - на второ място след 648 милиарда долара на Walmart. Въпреки това, Amazon бързо намалява разликата и скоро трябва да изпревари Walmart. Анализаторите очакват Amazon да увеличи приходите си с 31% годишно през следващите пет години, като до 2030 г. годишният приход достигне впечатляващите 2,2 трилиона долара.

Благодарение на впечатляващия си ръст на приходите, Amazon може да се изкачи в класацията до трето място.

Meta Platforms

Топ четири се очаква да се попълни с компанията майка на Facebook (NASDAQ: META). В момента шестата по големина американска компания по пазарна капитализация, се очаква да надскочи както Alphabet, така и Apple до 2035 г.

Meta бързо се превръща в една от най-големите дойни крави в света. Доходоносният рекламен бизнес на компанията продължава да расте със скокове, докато пазарът на дигитална реклама се разширява. Нещо повече, амбициозното изследване и развитие на AI на Meta може да доведе до революционни пробиви през следващото десетилетие.

По отношение на приходите, анализаторите очакват Meta да увеличи приходите си с 26% годишно през следващите пет години, което ще доведе до общо 429 милиарда долара годишно до 2030 г.

Във всеки случай, с фамилията си от приложения (Facebook, Instagram, WhatsApp), осигуряващи достатъчно свободен паричен поток, Meta е в добра позиция да увеличи значително пазарната си капитализация през следващото десетилетие, така че може да надмине изоставащите като Alphabet и Apple до 2035 г.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.