Автомобилният производител Volkswagen инвестирал 800 милиона долара за преоборудване на завода си в Чатануга, Тенеси за производство на електромобили и нова лаборатория на стойност 22 милиона долара.

Volkswagen обмисля собствено за производство на батерии за електромобили в Северна Америка, подобно операциите в Германия. Целта е да се облекчи предстоящият недостиг на батерии чрез собствено производство, според главният оперативен директор на Volkswagen в Америка Йохан Де Нишен.

Бордът все още обсъжда идеята и не е взето окончателно решение. Компанията проучва заводи за батерии в САЩ и трябва да вземе решение до края на 2022 г. VW обмисля изграждането на собствената база за производство, като използва доставчици от трети страни или работи със съвместни предприятия, пише Bloomberg.

VW вече управлява съоръжение за рециклиране на батерии в Залцгитер, Германия, и планира да построи пълномащабна фабрика за производство на клетки там, започвайки през 2025 г. - част от хъб за батерии на стойност 2,3 милиарда долара. VW смята да създаде специална компания за своя бизнес с батерии с името PowerCO.

Компанията планира увеличаване на пазарния дял в САЩ. Пречка е обаче липсата на популярни SUV модели в гамата. В началото на годината VW планира 7,1 милиарда долара през следващите пет години за проучвания в сферата на батериите и възможностите за производство.