От Офиса за бюджета към конгреса на САЩ са предложили програма за опрощаване на студентски кредити за 207,4 млрд. долара до 2029 г., предаде Zero Hedge. Според институцията по този начин през следващите години ще бъдат подпомогнати неплатежоспособните студенти в страната.

Планът е кредитополучателите, които завършват бакалавърски или професионални висши обучителни програми, да могат да се възползват от новата схема. По нея ще бъдат опростени вече съществуващи задължения, включително главницата и лихвата по тях, на стойност 167,1 млрд. долара и нови кредити от 40,3 млрд. долара, натрупани през следващите девет години.

Кои държави са най-големите кредитори на САЩ в края на 2019-а?

Кои държави са най-големите кредитори на САЩ в края на 2019-а?

За седмия пореден месец това е Япония, следвана от Китай

В момента размерът на студентските кредити в САЩ възлиза на 1,64 трлн. долара, което е еквивалентно на 7,6% от брутния вътрешен продукт, спрямо 5,1% от БВП преди малко повече от десетилетие. Те нарастват с над 120% за последните 11 години.

Над 50 млн. американци са длъжници по студентските си кредити, а повечето от тях работят нископлатени и нискоквалифицирани длъжности, сочат данните на Офиса за бюджета към конгреса.

"Много милениъли са натрупали огромни студентски кредити, които им пречат да сформират семейство, да закупят дом и да натрупат спестявания", посочват от Zero Hedge. "Това тежи значително на икономиката, но в крайна сметка може данъкоплатците да платят за частичното разрешаване на този проблем."