Сaмoизгpaдилият ce милиapдep Mapĸ Kюбaн има важен съвет за хората, които искат да натрупат богатство: не използвайте кредитни карти.

"Нарежете кредитните си карти. Ако използвате кредитна карта, не искате да сте богати. Първата стъпка към забогатяването изисква дисциплина", пише той в блога си още през 2008 г. Кюбан признава, че му се иска да беше получил този съвет по време на 20-те си години.

"Кредитните карти са най-лошата инвестиция, която можете да направите. Парите, които спестявам от лихвите, без да имам дълг, са по-добри от възвръщаемостта, която можех да спечеля, като инвестирах тези пари на фондовия пазар", посочва той пред Business Insider през 2014 г.

Най-големият недостатък на кредитните карти

Най-големият недостатък на кредитните карти

И как да се предпазите

"Мислех, че ще бъда гений на фондовия пазар. Докато не станах такъв, трябваше да си плащам лихвите по кредитните карти на всеки 30 дни", разказва той.

Компаниите за кредитни карти дават невероятно лесна възможност да харчите пари, с които не разполагате. Повечето карти изискват само да плащате 1% до 3% от салдото си всеки месец - примамлива възможност, ако бюджетът ви е малък, но и скъпа, заради лихвата. Може би затова домакинствата в САЩ дължат общо над 1 трлн. долара по кредитни карти.

В Америка кредитните карти са истинска религия: 71% от живеещите в страната имат поне по една кредитна карта, според CreditCards.com. Все повече американци откриват нови сметки: към края на 2017 г. в САЩ има 364 млн. открити сметки за кредитни карти, което е с 4.1% повече от края на 2016 г., отчита Американската банкова асоциация.

Рекорд: Над $1 трилион са дълговете по кредитни карти в САЩ

Рекорд: Над $1 трилион са дълговете по кредитни карти в САЩ

Подобен връх бе достигнат преди финансовата криза от 2008-а

Решението на Кюбан е да отървете от картите. Възгледите на милиардера са доста екстремни: той приема, че хората, използващи кредитна карта, ще поддържат финансов баланс, който натрупва лихва. Но ако се използват отговорно, кредитните карти могат да ви помогнат да изградите добра кредитна история и дори да натрупате нетна печалба.

Когато пораснете и започнете да ставате финансово независим, е важно да създадете добра кредитна история, тъй като това ви позволява да правите по-големи покупки в бъдеще, като автомобил или дом. Ето защо финансови експерти като препоръчват да си откриете кредитна карта в университета.

За какво българите ползват най-често кредитни карти?

За какво българите ползват най-често кредитни карти?

15% от хората в страната на възраст между 20 и 65 години разполагат с такава

"Вземете кредитната карта, защото много ще ви помогне да изградите кредитния си рейтинг отрано", съветва пред CNBC Бах, който е автор на финансови бестселъри и самоизградил се милионер.

Но трябва да я използвате отговорно. "Не е нужно да използвате много кредитна карта, за да изградите своя кредитен рейтинг - просто трябва да плащате дължимото по кредитната карта навреме и да погасявате задълженията си напълно всеки месец", обяснява експертът.

Според Бах, ако се придържате към няколко основни правила, можете лесно да използвате кредитна карта, без да навлизате в дълг.

Но ако се окажете в положение да не плащате в пълен размер, или ако вече сте натрупали дългове по кредитни карти, решението на Кюбан да разчитате само на пари в брой може да е най-добрият вариант за вас.