Още в началото на следващата седмица Европейската комисия може да започне първото в историята си проучване за непозволена държавна помощ, получена от чуждестранни купувачи на базирани в ЕС активи - и процедурата има пряко отношение към българския телеком пазар. Става дума за намерението на базираната в ОАЕ e&, която миналата година обяви, че иска да придобие Yettel в България, Унгария и Сърбия и O2 в Словакия, пише FT, като се позовава на свои източници.

Правителството на ОАЕ е мажоритарен собственик на купувача, известен преди като Etisalat. Миналия август компанията обяви, че ще придобие активите на телекомите за 2,2 млрд. евро, като през последните месеци националните регулатори (включително - у нас) дадоха "зелена светлина". Чакаше се обаче думата на Брюксел.

Джейсън Кинг, Yettel: Интернет и телевизионните ни услуги надминаха очакванията ни

Джейсън Кинг, Yettel: Интернет и телевизионните ни услуги надминаха очакванията ни

Телекомът ще заложи на привличането на служители от различни поколения в търговската си мрежа

Според световното бизнес издание, обаче, ЕК има опасения, че e& се е възползвала от държавно финансиране за сделката и в последствие може отново да прибегне до този ресурс, за да получи нечестно предимство пред своите конкуренти в ЕС. За да се стигне до процедура, в Брюксел трябва да са открили сериозни индикации за изкривяване на пазара, коментират източниците на FT.

Разследването става възможно след регулаторни промени от миналата година, чиято цел е да не се позволява на богати външни сили като Китай (или, както става ясно, ОАЕ) да "пазаруват" ключови европейски активи.

Официален коментар както от ЕК, така и от e& към момента няма.

Ще има ли и още разследвания?

Арабските сюжети с телекоми у нас не се изчерпват със сделката за Yettel. Именно e&, която е и голям акционер във Vodafone Group, беше посочена от източници на Bloomberg в края на април като потенциален купувач на United Group - собственик на Vivacom у нас.

Продажбата на United Group: Сделка с арабско участие може да прекрои родния телеком пазар

Сделка с арабско участие може да прекрои родния телеком пазар

Може ли две от трите големи групи да се окажат с един собственик или по-скоро ще видим "разпродажба"?

Тогава от e& обявиха, че тяхната компания "не е влязла в преговорен процес и няма постигнато споразумение, касаещо активите на United Group". В същото време телекомът от Емирствата "продължава да преглежда пазарни възможности" или казано иначе - сделка не е изключена.

Саудитски телеком обмисля закупуването на собственика на Vivacom и Нова телевизия

Саудитски телеком обмисля закупуването на собственика на Vivacom и Нова телевизия

stc Group е започнала предварително проучване на възможностите за придобиване, но до официална оферта може и да не се стигне

В самото начало на юни се появи и друг спряган в медиите кандидат-купувач от региона - според няколко източника на "Ройтерс" саудитската stc Group готви оферта за United Group. Като вероятна цена беше посочена сумата от 8 млрд. евро.

stc има миноритарен дял в испанската Telefonica, но освен това чрез дъщерното си дружество TAWAL придоби пасивната инфраструктура именно на United Group в България, Хърватия и Словения.

Тъй като и stc Group е свързана с управленските кръгове в родината си, ако наистина се тръгне към сделката, изглежда твърде вероятно Брюксел отново да започне проверка.