Собственикът на британската Royal Mail, International Distributions Services (IDS), е приела оферта за продажбата на една от най-старите пощенски и куриерски компании в Европа, предаде Ройтерс. Сделката е на стойност 3,57 млрд. паунда (почти 4,2 млрд. евро), а купувач е чешкият милиардер Даниел Кретински през дружеството EP Group.

Според официалната информация страните са стигнали до споразумение за цена от 370 пенса на акция. Фактическото придобиване обаче трябва да премине през одобрение от страна на акционерите.

Британската Royal Mail е със загуба от над 1 милиард паунда - и (все още) не е пред фалит

Британската Royal Mail е със загуба от над 1 милиард паунда - и (все още) не е пред фалит

Крупната пощенска и куриерска компания имаше редица "препятствия" през изтеклата година

Настоящият собственик заяви, че е договорил конкретни точки, касаещи дейността на дружеството и бъдещето на нейните служители. Част от този пакет мерки са обезщетенията и условията за пенсиониране. Освен това EP Group се задължава да запази седалището на пощенската служба в Обединеното кралство, както и да продължи да плаща данъци там.

Компанията ще приеме също за легитимни действащите профсъюзи на Royal Mail поне за 5 години от официализирането на сделката. Освен това се задължава да запази нивата на заплащане, като не предприема допълнителни съкращения.

Кретински коментира, че мащабът на ангажиментите, които EP Group поема, говори сам по себе си за това колко сериозно се гледа на тази инвестиция.

Снимка 667125

Източник: iStock

Най-големият профсъюз в Royal Mail, CWU (The Communication Workers Union), от своя страна съобщи, че ще инициира среща с новия собственик. Целта е да се постигне ново регулиране на отношенията между дружество и служители, както и да се обсъди бъдещето на компанията.

Royal Mail полага усилия да се трансформира в доставчик на пратки, тъй като количеството на изпращаните хартиени писма е намаляло драстично. На този фон новият собственик коментира, че инвестицията е от решаващо значение поради ниското качество на услугите и конкурентния пазар.