Cisco Systems ще придобие фирмата за киберсигурност Splunk за около $28 милиарда в най-голямата си сделка за укрепване на своя софтуерен бизнес и капитализиране на бума на изкуствения интелект.

Сделката, която е най-голямата технологична транзакция за годината, ще помогне за намаляване на зависимостта на Cisco от неговия бизнес с мрежово оборудване, който "страда" през последните години от проблеми с веригата за доставки и забавяне на търсенето след пандемията.

"Нещото, което ви дава увереност е, че събираме две компании около сигурността и наблюдението, които са две от най-важните области за нашите клиенти и области, в които е малко вероятно да намалят разходите - само поради критичността на тези заплахи", каза изпълнителният директор на Cisco Чък Робинс в интервю за Reuters.

Splunk е известен със своята сила в областта на наблюдението на данните, която помага на компаниите да наблюдават системите си за рискове за киберсигурността и други заплахи. Компанията работи с абонаментен модел на ценообразуване за клиенти.

Cisco предложи $157 в брой за всяка акция на Splunk, което представлява 31% премия спрямо последната цена на затваряне на компанията.

Акциите на Splunk се търгуваха с повече от 21% до $145,04, под офертната цена от $157, отразявайки известна несигурност относно регулаторния контрол. Акциите на Cisco паднаха с 4 на сто.

Базираната в Сан Хосе, Калифорния Cisco вече има партньорство за сигурност на данните със Splunk, чиито над 15 000 клиенти включват много известни компании като Coca-Cola, Intel и Porsche.

Експерт: Акциите на Cisco може да поскъпнат със 70%

Експерт: Акциите на Cisco може да поскъпнат със 70%

Това ще добави пазарна капитализация от 140 млрд. долара към текущата оценка на компанията от 200 млрд. долара

След рязък ръст на приходите миналата година до близо 40%, Splunk се бори със забавянето на търсенето в цялата индустрия през 2023 г., предизвикано от нарастващите лихвени проценти и инфлацията.

Придобиването му ще ускори растежа на приходите и разширяването на брутния марж на Cisco през първата фискална година след приключване на сделката, според компаниите.

"Cisco купи добър бизнес, на добра цена. Това е печалба и за двете страни", каза Томас Хейс, председател на хедж фонда Great Hill Capital. "Това ще даде на Cisco предимство в напредъка на сигурността, активирана с AI."

Въпреки че Cisco е извършила значителни придобивания в миналото, поглъщането на Splunk е най-голямото в почти 40-годишната му история. През 2012 г. Cisco купи компанията за телевизионен софтуер NDS за 5 милиарда долара, докато през 2017 г. купи фирмата за бизнес софтуер AppDynamics Inc за около 3,7 милиарда долара.

Сделката, която беше единодушно одобрена от бордовете както на Cisco, така и на Splunk, се очаква да приключи до края на третото тримесечие на 2024 г., след получаването на регулаторните одобрения. 

Ако сделката бъде отложена, Cisco ще трябва да плати на Splunk такса за прекратяване от 1,48 милиарда долара.

Cisco планира огромно съкращение на работни места

Още един технологичен гигант планира огромно съкращение на работни места

След Amazon и Meta

Cisco Systems е лидер в областта на мрежовите технологии. Компанията предоставя хардуерни и софтуерни решения, продукти и услуги в няколко основни технологични области: мрежи, защита, технологии за съвместна работа (глас, видео, данни и виртуална среда).

В България Cisco Systems присъства от 1999 г., с поделението си Сиско Системс България ЕООД. В софийския офис на компанията работят 100 души.