Инвеститорите в Mobike и Ofo водят предварителни разговори, в които крайната цел е обединение на два от най-горещите стартиращи компании в Китай. Сливането трябва да прекрати твърде скъпата битка между двете и създаването на един доминиращ играч в бързорастящия бизнес с отдаването на велосипеди под наем, пише Bloomberg.

Общата оценка на двете компании надминава 4 милиарда долара и основният въпрос е как ще бъдат разделени акциите сред инвеститорите. Ако те не успеят да постигнат съгласие, сделката ще пропадне.

Зад двете компании стоят два от най-големите интернет гиганта в Китай (а и в света) - Alibaba Group Holding Ltd. и Tencent Holdings Ltd. Досега стартъпите успяха да привлекат над 1 милиард долара свежи средства и да отстранят по-малките конкуренти от надпреварата.

Вместо да ползват заключващи механизми и станции, двете компании отдават велосипедите благодарение на приложения за смартфон и електронни портфейли. Двете фирми имат намерение да излязат извън Китай и да започнат да предлагат услугите си в останалите части на Азия, Европа и САЩ.