Американският телекомуникационен оператор AT&T Inc. ще закупи оборудване от шведската Ericsson на стойност около 14 милиарда долара за пет години, за да разработи отворена мрежа за радио достъп (Open RAN) в Съединените щати.

Петгодишната сделка за 14 милиарда долара ще увеличи дела на Ericsson в един от най-големите телекомуникационни играчи в света и ще подкопае присъствието на конкурента Nokia на северноамериканския пазар.

Както се посочва в съвместно прессъобщение на двете компании, до 2026 г. около 70% от мобилния трафик на AT&T ще преминава през Open RAN платформи, пише Reuters.

Акциите на Ericsson поскъпнаха с 5,9% по време на търговията във вторник, докато на конкурента им Nokia падна с 8,8%.

Nokia очаква, че в резултат на това споразумение делът на приходите, които получава от договори с AT&T в общите приходи, ще намалее през следващите две до три години. Договорите с AT&T представляват 5-8% от общите продажби на мобилно мрежово оборудване на Nokia тази година.

По-рано обявените мерки за спестяване на разходи частично ще компенсират отрицателното въздействие от решението на AT&T, се казва в изявление на Nokia.

Финландската компания очаква сегментът на мобилното мрежово оборудване да остане печеливш, но сега ще забави постигането на целта си за двуцифрен оперативен марж с до две години.

ORAN, или отворена мрежа за радио достъп, обещава големи съкращения на разходите за телекомуникационните оператори, тъй като използва базиран на облак софтуер и оборудване от много доставчици, вместо да разчита на собствено оборудване, доставено от компании като Nokia, Ericsson и Huawei (HWT.UL), които го произвеждат, но не работят един с друг.