Руският металургичен гигант Evraz реши да обяви за продажба заводите си в САЩ и Канада. За старта на набирането на оферти за придобиване на активите на компанията в Северна Америка се посочва в съобщение на компанията, с което разполага РБК.

Evraz планира да набира оферти за покупка на своите заводи в Северна Америка в съответствие с Генералния лиценз, издаден от Управлението за прилагане на финансови санкции на Великобритания (OFSI). Сделката ще изисква одобрения на регулаторно и корпоративно ниво, включително от OFSI, се отбелязва в съобщението.

Как Evraz придоби активи в Северна Америка

Evraz купи компанията Oregon Steel през 2007 г., а година по-късно - и канадското подразделение за производство на листове и тръби от желязо на стоманодобивната компания IPSCO. В резултат, Evraz стана най-големият производител на релси и тръби с голям диаметър в Северна Америка.

Северноамериканското подразделение на компанията включва два завода за стомана с електролитно покритие, четири завода за валцована стомана, осем завода за тръби и мрежа от 17 завода за събиране на скрап. Посочените заводи се намират в Портланд (Орегон, САЩ), Пуебло (Колорадо, САЩ), Реджина (Саскачеван, Канада), Калгари, Камроуз и Ред Диър (Алберта, Канада).

Продуктите на предприятията се използват в железопътния, енергийния, промишления и строителния сектор.

Кой би могъл да купи заводите на Evraz в Северна Америка

През 2021 г. приходите на северноамериканското подразделение на Evraz възлизат на $2,4 млрд. Като се имат предвид силните финансови резултати, това подразделение може да осигури на инвеститорите стабилен доход и паричен поток, отбелязват от Evraz.

Поделението изгражда и ново релсово производство, което ще замени съществуващото и ще произвежда 100-метрови релси, като проектът се планира да приключи до 2023 г., припомнят от компанията.

Сред основните потенциални кандидати за северноамериканските активи на Evraz са ArcelorMittal и China Baowu Steel Group, коментира независимия индустриален експерт Леонид Хазанов.

При благоприятни условия на световния пазар, северноамериканското подразделение на Evraz може да се оцени на поне 7-10 милиарда долара - предвид размера на средствата, инвестирани в развитието на мощностите му, смята Хазанов.

Сега обаче ситуацията е съвсем различна: търсенето на стомана и продукти от нея на световния пазар е в застой, цените им падат, така че цената на обявените за продажба активи на Evraz може доста да намалее до около 2 милиарда долара, предупреждава експертът.