Американският енергиен гигант ExxonMobil чрез своята структура NEO Energy подписа споразумение с инвестиционната компания HitecVision за продажба на активи за добив на петрол в северната и централната част на Северно море във Великобритания.

Според съобщение за пресата от ExxonMobil сделката се оценява на повече от 1 милиард долара и има потенциал да нарасне с още 300 милиона долара.

Ако бъде одобрена от регулаторите, сделката може да бъде приключена до средата на 2021 година.

Споразумението между компаниите включва продажба на дялове в 14 нефтени находища, където операторът е основно Shell (включително Penguins, Starling, Fram, Gannet Cluster и Shearwater), както и в полето Elgin-Franklin, което се разработва от френската Total. Делът на ExxonMobil в тези находищапрез 2019 г. е бил около 38 хиляди барела на денонощие.

Exxon планира да запази активите си за добив на петрол в южната част на Северно море. Компанията също така ще поддържа бизнеса си във Великобритания за преработка и маркетинг на горива, смазочни материали, нефтохимикали и продажба на природен газ, пише finmarket.ru.

"Нашите планове за развитие, които дават приоритет на Гвиана, американския Пермски басейн, Бразилия и LNG, имат за цел да увеличат потенциала за печалба и да генерират силен паричен поток за финансиране на бъдещи капиталови разходи, намаляване на дълга и поддържане на стабилни дивиденти", коментира Нийл Чапман, старши вицепрезидент на ExxonMobil.