Фамилията Ротшилд продаде австрийско горско и ловно стопанство, включващо величествена хижа и електроцентрали в "историческа сделка" за континентална Европа.

С обща площ от 54 000 декара земите, намиращи се на 2 часа път от Виена, са 16 пъти по-големи от Сентръл парк в Ню Йорк. Те са продадени от наследниците на Ротшилд Нанси Кларис Тилгман и Джофри Р. Хоге.

"Този вид сделка се случва веднъж на век в семейство като Ротшилд. Имаше голям интерес от предприемачи от Германия, Швейцария и Австрия", съобщи Клаус Бишоф, брокерът на недвижими имоти, който ръководи сделката.

Общата площ на земите е цели 54 000 дка, а цената им - 90 млн. евро

Източник: Klaus Bischof

Общата площ на земите е цели 54 000 дка, а цената им - 90 млн. евро

Собствениците, живеещи в САЩ, решиха да продадат имота Лангау близо до град Гаминг на австрийската фамилия Принцхорн, тъй като купувачите обещаха да запазят и развият горското стопанство в провинция Долна Австрия. Предприемаческото семейство Корд и Томас Принцхорн притежава нетно богатство от 1.1 млрд. евро, според оценки от 2016 г.

"Смятам, че всяка сделка над 10 000 декара е голяма, така че това е изключително. Виждаме нарастващ интерес от страна на предприемачите, които търсят дългосрочни инвестиции в среда с ниски лихвени проценти", обясни Бишоф.

Според австрийски медии продажната цена е около 90 млн. евро. Бишоф отказа да я коментира, но сподели, че това е най-скъпата сделка, която e изпълнявал в 25-годишната си кариера като специалист по земя и гори. Имотът включва основна ловна хижа, 2 електроцентрали и около 15 сгради.

Брокерът Клаус Бишоф

Източник: Bischof Immobilien

Брокерът Клаус Бишоф

"Като семеен бизнес ние считаме тази инвестиция в гори за добро допълнение към нашата група от компании" в хартиената и пакетиращата промишленост, казват Принцхорн в изявление. Базираната във Виена компания има общо около 6600 служители по цял свят и годишни приходи от около 1.4 млрд. евро.

Корд Принцхорн, който поема поста изпълнителен директор през 2013 г., планира да удвои размера на компанията до 2030 г. Бизнесът на компанията започва с хартиена фабрика, основана през 1853 г. в Питен, Австрия.

Семейство Ротшилд става един от най-големите собственици на земя в Австрия през 19 век, след като Анселм Ротшилд, син на Виенския банков основател Соломон, става влиятелен финансист в Австро-Унгарската империя при управлението на Хабсбургите. Фамилията първоначално притежава 130 000 декара и все още е собственик на останалата част от тях.