Швейцарският фармацевтичен гигант Roche Holding съобщи в понеделник, че е сключил окончателно споразумение за придобиването на Carmot Therapeutics, частна американска компания с изследователски фокус върху затлъстяването, за 2,7 милиарда долара.

В допълнение към първоначалната покупна цена от 2,7 милиарда долара, от Roche казаха, че притежателите на акции на Carmot ще получат плащания до 400 милиона долара, ако бъдат постигнати определени цели, информира Reuters.

Настоящото портфолио на Carmot включва подкожни и перорални инкретини в клиничен стадий, насочени към лечение на затлъстяване при пациенти със и без диабет, както и редица предклинични програми, се казва в изявление на Roche.

Главният медицински директор на Roche, Леви Гарауей, каза, че клиничните данни за водещия актив на Carmot CT-388 са особено обнадеждаващи.

Служителите на Carmot ще се присъединят към фармацевтичния отдел на Roche, когато сделката официално приключи, което се очаква да сатне през първото тримесечие на 2024 година.

Roche ще получи достъп до настоящото портфолио за научноизследователска и развойна дейност на Carmot, включително всички клинични и предклинични активи.

Припомняме, Roche Holding през октомври постигна споразумение за придобиване на фармацевтичната компания Telavant Holdings от Roivant Sciences и Pfizer Inc. Щвейцарската компания ще плати 7,1 милиарда долара незабавно и още 150 милиона долара в близко бъдеще, ако бъдат постигнати определени цели за лекарството RVT-3101.