Китайската компания Zeekr е забранила продажбата на своите електрически автомобили в Русия. Съответното официално писмо от производителя са получили автомобилни дилъри в Китай, които си сътрудничат с руски компании, съобщи порталът "АвтоПоглед".

В документа се съобщава, че забраната за продажба на автомобили от премиум марката в Руската федерация влиза в сила от 30 юни. Основателят на аукциона за нови автомобили CarClick.ru Сергей Пиголкин потвърди тази информация и уточни, че в писмото до дилърите не се съобщават никакви подробности за причините за това решение или за възможните глоби за нарушаване на забраната.

Той прогнозира, че компаниите, които разполагат със средства, ще закупят автомобили на Zeekr преди посочения краен срок. "Може би това е необходимо, за да се "раздвижат" продажбите. При китайците вече се е наблюдавало такова нещо", предполага експертът.

Решено: Брюксел ще облага двойно китайските електромобили

Решено: Брюксел ще облага двойно китайските електромобили

През последната година в Европа са внесени близо половин милион електрически коли от Китай на стойност €9 милиарда

Пиголкин припомня, че преди пускането на обновения Voyah Free също е имало забрана за доставка на тези автомобили от Китай, а купувачите са били предупредени, че автомобилът ще се превърне в "тухла". Тогава подобна мярка е била оправдана с борбата срещу "сивите" доставки, докато сега "премахването" на конкурентите не е необходимо на производителя, тъй като Zeekr все още няма официално представителство в Русия.

През миналата година китайската автомобилна индустрия за първи път изпревари американската по обем на продажбите. Американските автомобилни компании през 2023 г. са продали общо 11,9 млн. нови автомобила, а тези от Китай - 13,4 млн. броя, превишавайки с 23% показателя за 2022 година.

Митата на САЩ срещу китайските електромобили ще "ударят" ...  японските автоконцерни

Митата на САЩ срещу китайските електромобили ще "ударят" ... японските автоконцерни

Това вероятно ще се случи след 1-2 години