Въпрос на време е новият собственик на VMware - Broadcom, да продаде на инвестиционния фонд KKR софтуерния бизнес на компания за крайни клиенти. Сумата по сделката се очаква да бъде около 3,8 млрд. долара, съобщава The Register.

След като придоби лидера във виртуализацията за 61 млрд. долара, новият купувач започна съкращения и сериозни стратегически промени. В резултат VMware насочи усилията си към хибридните "облачни" решения, а търговският модел са концентрира върху пакетни сделки.

Съкращават (ли) стотици в българския офис на VMware

Съкращават (ли) стотици в българския офис на VMware

Отпада и голяма част от социалния пакет

В същото време, End-user Compute (EUC) подразделението, което сега е "на тезгяха" предлага решения за дистанционен достъп до системи и приложения без да зависи от "облачната" инфраструктура. Затова и не е изненадващо, че Broadcom изпълниха заявката си още от миналата година и продадоха този си бизнес.

Неговите клиенти включват държавни служби и структури от силно регулирани сфери и приходите са около 1 млрд. долара годишно.

Това са и организации, с които Broadcom щеше да се наложи да води тежки преговори заради новия си базиран на пакети лицензен модел. Той изисква плащане и на софтуер, който не се използва от дадената организация, като вече има случаи, в които разходите са скочили десетки пъти, отбелязва The Register. За EUC клиентите, които имат все повече алтернативи като AWS, това е неприемливо.

Новият купувач KKR е познат у нас като собственик на ТЕЦ "Марица-изток 3" и акционер в притежаващата Vivacom United Group. Американският фонд, обаче, има и други придобивки в технологичната сфера - Barracuda Networks, Cloudera и BMC, които предлагат решения за бизнеса в различни сфери.