Двете най-големи млечни компании в България имат зелена светлина за сключване на сделка. Производителят на Olympus "Тирбул" ще придобие 100% от акциите на производителя на "Верея" - "Обединена млечна компания" (ОМК). Това стана ясно от решение на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), в което се посочва, че се разрешава концентрацията между предприятия.

"Предмет на Договора е покупко-продажбата на 40 554 124, изцяло изплатени обикновени поименни акции, всяка с номинална стойност от един лев и представляващи 100% от регистрирания капитал на ОМК от Купувача по сделката", се уточнява в решението на Комисията.

За сделка между двете се заговори още през септември миналата година. Гръцките собственици на компаниите "Тирбул" и ОМК са съответно Hellenic Dairies и Delta Food. Сделката ще изведе гръцката млечна индустрия на първо място на пазара в България, коментира още тогава един от собствениците на Hellenic Dairies Такис ​​Сарантис пред пред Economic Post.

Групата от предприятия на Hellenic Dairies развива дейност в областта на преработката на мляко, производството и международната продажба на млечни продукти. Фабриките за производството на групата са разположени в Гърция, България и Румъния. Групата произвежда и предлага сокове, чайове, ядкови напитки и газирана вода.

Olympus иска да придобие конкурента си "Верея"

Млекопроизводителят "Верея" може да има нов собственик, който е и неин основен конкурент в България

Сделката ще изведе гръцката млечна индустрия на първо място на пазара в България

Hellenic продава своята продукция чрез обширна мрежа от дъщерни дружества и независими дистрибутори в 47 държави. Продуктите се разпространяват предимно под собствената марка "Olympus". В продуктовата гама има прясно мляко, сметана, кисело мляко, цедено мляко, заквасена сметана, подсладени кисели млека, млечно-кисели напитки (айрян, кефир), сирене - краве, фета, козе, овче, микс, котидж, кашкавал, масло, натурални сокове, студен чай, ядкови напитки, безалкохолни газирани напитки.

Производството на млечните продукти (с изключение на извара и кашкавал), реализирани в страната ОТ "Тирбул", се осъществява във фабриката на Хеленик Деарис в гр. Брашов, Румъния.

Delta Food

В България ОМК произвежда и разпространява прясно мляко под марките "Верея", "Фибела", UHT мляко, ароматизирано UHT мляко с различни вкусове, кисело мляко, десертно кисело мляко, айрян, кашкавал, масло, сирене. Дружеството разпространява и продукти на други производители (Делта и Фереро) в рамките на Европейския съюз. ОМК разпространява в страната и чай, ядкови напитки и пресни салати, произведени в Гърция от Делта и Барба Статис.

ОМК разпространява продукцията си изцяло в страната. Най-голям е делът в доставките на продукти на ОМК от фабриката в Пловдив.

Според "Тирбул" предвид настоящата икономическа обстановка, основните пазарни бариери за навлизане на пазара с млечни продукти в България в близко бъдеще ще бъдат свързани с високите транспортни разходи и ограничения достъп до квалифициран персонал, се посочва още в решението.