Германия продължава да е най-големият търговски партньор на Русия сред страните от ЕС, показват статистическите данни на Евростат за първото тримесечие, пише РИА Новости. И това е при положение, че в абсолютни стойности, нейният износ за Русия се е свил най-много от страните от ЕС - с 888 млн. евро или 32% на годишна база, до 1,9 млрд. евро.

Германия е изнесла за Русия през за януари-март, най-много от следните стоки: фармацевтични продукти (26%), оборудване за ядрени реактори (14%) и оптично оборудване (10%).

За първото тримесечие три държави от ЕС увеличиха износа си за Русия спрямо същия период на миналата година - Кипър, Португалия и Ирландия. Кипър увеличи доставките си най-много - с 13%, до 15,6 млн. евро, като почти зцяло износа е от графата "кораби, лодки и яхти".

Най-големият търговски партньор на Германия вече не е Китай

Най-големият търговски партньор на Германия вече не е Китай

Това разместване се случва за първи път от 8 години

Португалия увеличи износа си със 7% до 24,5 млн. евро. От износа й за Русия, 22% са напитки и оцет, 18,9% е ядрено оборудване и 11,3% - обувки.

Ирландия увеличи доставките си за Русия с 5% до 136,5 млн. евро. Тя достави за Русия неорганични химикали (38,6%), фармацевтични продукти (36,9%) и оптично оборудване (10%).

От друга страна, Малта намали доставките си за Русия с 97% спрямо първото тримесечие на миналата година, до символичните 3800 евро, за която сума е изнесла за Русия живи животни.

Реализацията на два крупни инфраструктурни проекта може да направи Русия център на международната търговия

Проектите, които могат да направят Русия център на международната търговия

Единият от тях е Северният морски път