Фармацевтичният гигант Bayer е решил да се раздели с бизнеса с продукти за животинско здраве. Германската производител на лекарства от град Леверкузен продава звеното си за ветиринарна медицина на американската компания Elanco в сделка на стойност около 6.9 милиарда евро, съобщава германската телевизия NDR.

Част от сделката е и дъщерната компания KVP-Pharma в северногерманския град Кил, където около 800 души произвеждат 175 продукти, сред които такива за домашни животни. Според договорените условия в споразумението за продажба купувачът няма да може в следващите 3 години да прави съкращения на персонала.

Bayer съкращава един на всеки 10 свои служители и се отказва от марката Dr Scholl

Bayer съкращава един на всеки 10 свои служители и се отказва от марката Dr Scholl

Германският концерн с план да съкрати разходите си след сделката за Monsanto

"Не сме обезпокоени, а виждаме в това шанс", казва изпълнителният директор на KVP Патрик Леонхард пред местния вестник "Kieler Nachrichten". Председателят на надзорния съвет на дружеството Оливер Мазух също реагира позитивно.

За продажбата на звеното за ветиринарна фармация се спекулира отдавна. Според експерти от брашна този бизнес е твърде малък, за да оцелее в дългосрочен план. В Bayer звеното за животински продукти е най-малкото от всички в компанията. С продажбата гигантът продължава с плана си за раздяла с определени части от биднеса и с покриването на дълговете си.

Продукти от ветеринарното звено на компанията се продават и у нас - сред тях популярни са advantix (за външно обезпаразитяване) и drontal (за вътрешно обезпаразитяване).