Nvidia Corp. тихо се подготвя да изостави покупката на Arm Ltd. от SoftBank Group Corp., съобщава Bloomberg, цитирайки свои източници. Идеятаидва след неуспеха на американския технологичен гигант да получи одобрение от регулаторите за сделката, оценявана на $40 млрд.

Засега не е взето крайно решение.

Но Nvidia вече е заявила на партньорите си, че не очаква транзакцията да бъде одобрена, казва един от източниците. В същото време друг съобщава, че SoftBank прави крачки към първично публично предлагане на Arm.

Сделката, която трябваше да се превърне в най-голямата в индустрията, когато бе обявена през септември 2020 г., предизвика недоволство сред регулатори и конкуренти, включително и сред клиентите на Arm. Федералната търговска комисия в САЩ дори заведе дело през декември, като заяви, че Nvidia би станала твърде мощна, ако получи контрол над дизайна на полупроводници, дело на Arm.

Придобиването е изправено и пред съпровита в Китай, където властите клоняха към забрана, ако сделката получи одобрение на останалите регулатори. Европейският съюз и Великобритания също изразиха отрицателни становища.

Източниците на Bloomberg посочват, че не е взето крайно решение, а двете компании публично твърдят, че не са се отказали от сделката.Продажбата на Arm предизвика внимание, тъй като британската компания създава дизайна на чиповете, които се използват във всичко от телефони през автомобили до заводско оборудване. Именно заради това нейната неутралност е ключова. Най-големите компании в света се опасяват, че ще загубят достъп до технологиите ѝ, ако Nvidia я придобие.

Ако сделката се провали, SoftBank и Arm ще задъжат $2 млрд., които Nvidia плати при подписването.