Страните от ОПЕК+ обсъждат възможността за допълнително намаляване на световния добив на петрол. Източници на Reuters съобщиха, че става въпрос за намаление с общо 1-2 милиона барела на денонощие. А по данни на The ​​Wall Street Journal, обсъжданият вариант е намаляване с 1 милион барела на денонощие.

Както пише WSJ, постигането на споразумение не е гарантирано и среща съпротива на някои държави от ОПЕК. Всички нови съкращения на добива ще бъдат в допълнение към приетите вече през юни. Най-големият производител на петрол в света, Саудитска Арабия, се застъпва за намаляване на производството.

А най-големите производители на петрол в Африка - Нигерия и Ангола, се съпротивляват на намаляването на индивидуалните квоти за добив, твърди WSJ. Тези страни смятат, че ОПЕК надценява капацитета им за добив на петрол. Твърди се също, че ОАЕ приемат "неохотно" допълнителното намаляване на добива на нефт.

Решението за параметрите на ограниченията на добива на петрол за 2024 г. би трябвало да бъде взето на видеоконференция днес. Министерската среща по въпроса която беше планирана преди това за 26 ноември, обаче беше отложена поради разногласия.

Япония се "презастрахова" - ще води самостоятелни преговори с ОПЕК за доставки на петрол

Япония се "презастрахова" - ще води самостоятелни преговори с ОПЕК за доставки на петрол

Такъв формат на консултации с ОПЕК имат само 2 други държави