Фармацевтичният гигант Pfizer обмисля да продаде част от бизнеса си за производство на медицински консумативи.

Корпорацията може да спечели 2 милиарда долара от евентуалния купувач на част от дейността на дъщерната й фирма Hospira, твърдят запознати с казуса. Според доклад на Bloomberg, цитиран от Reuters, разговорите все още са в начален стадий.

Още в края на миналата година се заговори, че от американската компания може да пристъпят към подобно действие заради придобиването на европейския производител на ботокс Allergan.

Тогава някои анализатори посочиха, че разделянето на бизнеса на фармацевтичната компания ще дойде естествено, заради огромните мащаби, които ще придобие при закупуването на Allеrgаn.

Pfizer и Allergan създават най-голямата фармацевтична компания в света

Ето коя е най-най-най-голямата сделка за годината

Придобиването ще е за 150 млрд. долара

Припомняме, че в края на ноември ръководството на Pfizer одобри сделката за придобиване на европейския производител на стойност от 150 милиарда долара.

Изглежда Allergan е доста по-апетитна хапка от Hospira. Американската корпорация придоби фирмата едва през септември миналата година за 15 млрд. долара, но явно е готова бързо да се раздели с част от нея, за да може да осъществи сделката с европейската компания.