Един от най-големите производители на електроника Philips се съгласи да продаде мажоритарен дял от своето поделение за осветителни тела на компанията Apollo Global Management.

Крайната цена на сделката е на стойност 2 милиарда долара, след като властите в Америка блокираха споразумението с китайски купувач преди почти една година, пише Bloomberg.

Компанията ще получи парични постъпления от 1.5 милиарда долара за поделението Lumileds, занимаващо се с LED компоненти и автомобилно осветление, а купувачът придобива 80-процентов дял от бизнеса, заяви базираната в Амстердам компанията в изявление от понеделник.

Philips ще запази оставащите акции.

След като Комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ блокира планираната за 2,8 милиарда долара покупка от китайската Go Scale Capital през януари, главният изпълнителен директор Франс ван Хутен заяви, че ще приеме по-ниска оферта като по-безопасен залог.

"Това е доста по-различна сделка", заяви по време на телефонен разговор в понеделник ван Хутен. Стойността на предприятието "очевидно е спънка. Ние сме уверени, че този път ще успеем, тъй като Apollo е американски купувач", допълни шефът на Philips.

Акциите на компанията паднаха с 28 цента или 1 на сто до 27.75 евро по време на търговията в Амстердам. Активите записаха успех от 18 на сто от началото на годината.

Lumileds е най-големият доставчик на осветителни тела за автомобилната промишленост, оборудвайки една от всеки три коли в света, според информация на интернет страницата на производителя.

С преминаването към по-малки и по-енергийно ефективни светодиоди, които са зависими от полупроводникова технология, се засили конкуренцията в рамките на индустрията, което накара конкурента Siemens да излезе от пазара.

Сделката с базираната в Ню Йорк Apollo, се очаква да приключи през първата половина на 2017 година, коментираха от Philips.