Компанията за облачни решения Salesforce е в напреднали преговори за придобиването на Slack Technologies, предаде Wall Street Journal. Ако сделката бъде финализирана по план, тя ще може да бъде обявена още през следващата седмица, посочиха от CNBC.

Salesforce е един от лидерите на пазара на приложения за управление на отношенията с клиентите. Компанията е съоснована преди 21 години от Марк Беньоф, който в момента е и главен изпълнителен директор.

През последните години тя придоби редица ИТ бизнеси. През 2018 г. беше закупен MuleSoft за 6,5 млрд. долара, а година по-късно - Tableau Software за 15,3 млрд. долара.

"Сделката със Slack ще много стратегически смислена за Salesforce, които се опитват да пробият на пазара на професионално сътрудничество", посочи Дан Айвс пред CNBC.

В момента Slack е едно от най-използваните платформи за корпоративен чат в света. Основаната в Сан Франциско компания започна дейност през 2009 г., като първоначално произвеждаше игри, но бързо се насочва към корпоративната комуникация, като към миналата година посочваше, че има 12 млн. активни потребители дневно.

В резултат на новината акциите на Slack се изстреляха с 38%, а тези на Salesforce приключиха търговията вчера с 4% надолу.