Една от най-силните телекомуникационни компании на испанския пазар е... румънска. Става дума за Digi, която през последните 15 години експлозивно разшири бизнеса си, а сега се очертава да придобие и активи от по-големи играчи на пазара, които искат да се слеят, пише Bloomberg.

Digi?

Няма как да се говори за Digi без да се говори за Золотан Тезари. Мажоритарният собственик на телекомуникационната империя днес е в сянка и медиите даже нямат негова актуална снимка, но пътят на развитието му е много типичен за нашата част от Европа.

Роден през 1970 г. в семейство на етнически унгарци, Тезари е успешен състезател по джудо. В края на 80-те той използва пътуванията си за състезания из Европа, за да внася в родината си различни стоки, които по това време са недостъпни - все пак говорим за последните години от режима на Чаушеску. После продава части за телевизори и малко по-късно създава фирма за кабелна телевизия и интернет. Тя се превръща в Digi - медийна и телеком империя в северната ни съседка.

След увеличение от 40%: минималната пенсия в Румъния вече гони средната у нас

След увеличение от 40%: минималната пенсия в Румъния вече гони средната у нас

Промяна засяга 1.2 милиона румънци

През 2008 г. компанията стъпва в Испания. Стъпката има своето обяснение - година по-рано Румъния е влязла в ЕС и огромно количество нейни граждани са тръгнали на гурбет. Румънците са толкова много, че изпреварват мароканците като най-голяма имигрантска диаспора. Digi влиза като верига магазини за SIM карти специално за тази аудитория, но днес вече е телеком №5 на испанския пазар.

Постига този резултат с изключително агресивна ценова политика - като 15 евро за 500 мегабита оптичен интернет или 7 евро за мобилен план с неограничени минути и 10 гигабайта трафик. Само за миналата година телекомът е добавил 1 млн. нови абонати. Това, което Digi няма, е голяма собствена мрежа. Сега това предстои да се промени.

Двама се сливат, трети печели

В момента за телекомите на силно конкурентни пазари като испанския не е лесно. Инвестициите за внедряването на 5G са огромни, а възвръщането им не се случва с темпото, на което бизнесът се надява. Затова и изглежда логично, че телекомуникационните компании започват да мислят за продажби и сливания.

През октомври Vodafone обяви, че ще продаде закъсалото си испанско подразделение на инвестиционната компания Zegona Communications, която е специализирана в оздравителните дейности. В същото време, вторият и четвъртият най-големи оператори - Orange и Masmovil, се готвят за сливането си. Единственият начин то да бъде позволено от Европейската комисия е те да се разделят с някои свои активи - включително инфраструктура и клиенти.

Гигантът при телекомуникациите Vodafone съкращава 11 000 служители

Най-голямата британска телекомуникационна корпорация съкращава 11 000 служители

Това става скоро след встъпване в длъжност на новия главен изпълнителен директор

Според запознати, компаниите са искали да ги продадат на по-малък играч, но документи, с които Bloomberg разполага, показват, че Digi е фаворитът на Брюксел.

Ако сделката стане факт, Vodafone и Orange-Masmovil ще придобият силен конкурент, но доста сериозен удар ще понесе и пазарният лидер Telefonica. Причината - компанията в момента печели по 350 млн. евро на година от това, че предоставя достъп на Digi до мрежата си. Румънците усилено изграждат собствени трасета, а сега ще придобият и такива на Orange и Masmovil - вероятно няма да се налага да използват инфраструктура под наем.

Orange призова за обединяване на инфраструктурата с други компании

Един от най-големите европейски телекоми призова за обединяване на инфраструктурата с други компании

Подобно сливане ще намали сметката за инвестиции

Това не е всичко

Испания не е единственият пазар, в рамките на който се осъществява международната експанзия на Digi. Компанията изгражда мрежа в Португалия и планира да започне да предлага услуги от догодина.

Няколко месеца след това след сделка с телекома Citymesh Digi ще стъпи и на белгийския мобилен пазар.