Германският енергиен концерн Uniper обяви прекратяването на дългосрочния си договор за доставка на газ с "Газпром Експорт", след като получи съответното разрешение от арбитражния съд в Стокхолм, се казва в изявление на компанията, цитирано от ТАСС.

"Uniper взе решение да прекрати дългосрочните си договори за доставка на руски газ и по този начин юридически прекрати дългосрочните си отношения за доставка на газ с руската държавна компания "Газпром Експорт."

Това решение стана възможно, след като на 7 юни арбитражният съд предостави на Uniper правото официално да прекрати договорите и присъди на германската компания компенсация в размер на над 13 млрд. евро за обемите газ, които "Газпром Експорт" не е доставил от средата на 2022 г.", се казва в съобщението. Дългосрочните договори за доставка на газ между двете компании щяха да действат до средата на 2034 година.

"Булгаргаз" поиска от "Газпром" €400 милиона компенсации заради спрения руски газ през 2022-а

"Булгаргаз" поиска от "Газпром" €400 милиона компенсации заради спрения руски газ през 2022-а

Българската страна се заканва с арбитражно дело в Париж

От Uniper припомнят, че след като компанията е претърпяла значителни загуби поради спирането на доставките на руски газ, компанията е започнала арбитражно производство срещу "Газпром Експорт" в Арбитражния съд в Стокхолм. Германската компания твърди също, че арбитражното решение е правно обвързващо и окончателно.

По-рано обаче Арбитражният съд на Санкт Петербург и Ленинградска област уважи иска на "Газпром Експорт" срещу търговците на енергоносители Uniper Global Commodities SE и Metha-Methanhandel GmbH за забрана за продължаване на съдебното производство в международния арбитраж. В случай на нарушаване на тази забрана, руският съд постанови да бъдат възстановени 14,3 млрд. евро от германските компании в полза на "Газпром". След това германските търговски компании подадоха жалба срещу посоченото решение, която съдът върна, а след това - и касационна жалба, чието разглеждане е насрочено за 4 юли.

При спадащи темпове на производство в Русия, "Газпром" завърши на загуба 2023 година

При спадащи темпове на производство в Русия, "Газпром" завърши на загуба 2023 година

Това се случва за първи път от 25 години