Френската фармацевтична компания Sanofi се договори да закупи базираната в САЩ Principia Biopharma за 3,68 милиарда долара, съобщиха от двете компании в съвместно съобщение.

"Sanofi и Principia Biopharma Inc. ... сключиха окончателно споразумение, според което Sanofi ще придобие всички непогасени акции на Principia по 100 долара на брой в брой, което представлява обща стойност от приблизително 3,68 милиарда долара за компанията", се казва в съобщението.

Управителните съвети на двете компании единодушно одобриха сделката. Завършването на покупката се очаква през четвъртото тримесечие на тази година.

САЩ ще платят на Sanofi и GSK $2,1 милиарда за 100 милиона дози коронавирусна ваксина

САЩ ще платят на Sanofi и GSK $2,1 милиарда за 100 милиона дози коронавирусна ваксина

Това е поредната компания, на която страната плаща за ваксина

Сделката ще засили изследователските възможности на Sanofi в области като автоимунни и алергични заболявания, заявиха компаниите и ще накарат френската компания да закупи неизплатените акции на Principia за 100 долара на акция в брой.

"Това придобиване забързва нашата текуща научноизследователска и развойна трансформация, за да се ускори разработването на най-обещаващите лекарства, които ще отговорят на значимите нужди на пациентите", заяви главният изпълнителен директор на Sanofi Пол Хъдсън, цитиран от Ройтерс.

"Сливането ще осигури глобални ресурси за по-бързото получаване на тези нови терапии за пациентите", казва Мартин Баблер, президент и главен изпълнителен директор на Principia Biopharma.

Акциите на Sanofi намаляват с около 5% от началото на 2020 г., докато френският борсов индекс CAC-40 е паднал около 17% тази година.

Придобиването на Principia Biopharma следва придобиването през 2018 г. от френската компания на американската компания, специализиране по лечение на хемофилия - Bioverativ за 11,6 милиарда долара и закупуването на биотехнологичната компания Synthorx през декември 2019 г. за около 2,5 милиарда долара.

Sanofi е една от най-големите фармацевтични корпорации в света. Компанията е създадена през 2004 г. чрез сливането на Sanofi-Synthelabo и Aventis. Sanofi оперира в над 100 страни и за компанията работят над 100 хиляди души.

Principia Biopharma е биофармацевтична компания, основана в САЩ през 2008 година. Към 30 юни 2020 г. компанията има 124 служители.