Френският фармацевтивен гигант Sanofi постигна сделка за придобиването на Synthorx inc. за $2,5 милиарда - повече от два пъти пазарната капитализация на щатската биотех компания, пише Bloomberg. Ходът подчертава желанието на новия главен изпълнителен директор Пол Хъдсън да навлезе в областта на битката срещу рака.

Sanofi ще плати по $68 за акция на Synthorx. В петък акциите на непечелившата компанията, базирана в Сан Диего, затвориха на $25,03, след рали от 40 процента през изминалата седмица.

Сделката подчертава усилията на базирания в Париж производител на лекарства за изграждане на портфолио от иновативни терапии в бързо растящата и печеливша област на борбата с рака.

Инвеститорите разчитат на Хъдсън да засили дейността в проучването и разработката и да засили търсенето на нови продукти, с които да намали зависимостта си от Dupixent, лекарство за екзема и астма. Хъдсън, доскоро директор в Novartis AG, помогна за пускането на ключови лекарства на пазара.

Основният актив на Synthorx е THOR-707, на който в момента се провеждат тестове за действието му срещу различни видове тумори.

Sanofi има над 110 хил. служители в 100 страни. В България компанията присъства от 1992 г.

Българин е новият генерален мениджър на Sanofi Genzyme за Централна и Югоизточна Европа

Българин е новият генерален мениджър на Sanofi Genzyme за Централна и Югоизточна Европа

Д-р Сава Зеленски е с 20 години опит във фармацевтичния бранш