Съединените щати и Индия са започнали преговори за съвместно производство на колесни бронетранспортьори Stryker, които би трябвало да заменят намиращите се на въоръжение в индийската армия бойни машини за пехотата, произведени в Съветския съюз.

Както пише The Times of India, позовавайки се на свои източници, на преговорите се обсъжда план от три етапа, който включва: закупуването на ограничена партида Stryker от САЩ, съвместно производство на тези бойни машини в Индия, както и разработване на нова модификация на тези бронетранспортьори.

Реализацията на целия план ще зависи от възможностите за адаптация на Stryker към тактическите изисквания на мотострелковите батальони на индийската армия. Например бойните машини би трябвало да могат да се използват при високопланинския терен на граничещите с Китай области Ладак и Сиким. Освен това, Индия би искала да има високо ниво на трансфер на важни американски технологии към партньорите при съвместното производство в Индия.

Индия за 10 години увеличи износа си на оръжие 35 пъти

Огромната страна, която за 10 години увеличи износа си на оръжие 35 пъти

Страната изнася в т.ч. и зенитни ракети и пускови установки Pinaka, както и торпеда

"Индийската армия има огромна необходимост от нови бронетранспортьори, които постепенно да заменят 2000-те руски "БМП-2", включително за изпълнение на широкомащабни десантни операции", подчертават събеседниците на индийското издание.

Наскоро министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, нарече възможното съвместно производство на бронирани машини в Индия "още един индикатор за възходящата траектория на двустранното партньорство в областта на отбраната".

От 2007 г. насам Вашингтон и Ню Делхи са сключили сделки в областта на отбраната на обща стойност от 22 млрд. долара.

Тази година се очаква да бъде подписано споразумение за доставка на Индия на 31 ударно-разузнавателни безпилотни самолета (дронове) MQ-9B на стойност 3,9 млрд. долара. Освен това, в Индия започва производството от компаниите General Electric и Hindustan Aeronautics на реактивните двигатели GE-414B за изтребителите Tejas Mark-II.

Индия връща обратно в страната огромни обеми злато, които досега съхранява във Великобритания

Индия връща обратно в страната огромни обеми злато, които досега съхранява във Великобритания

Какво е обяснението на това безпрецедентно действие, което за случва за първи път от 33 години