Високотехнологичната компания "Progress" (преди "Телерик"), основaна от българи, подписа най-голямата наемна сделка на офис пазара в София за 2017 г., съобщиха от консултантската компания за бизнес имоти Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония, които са били посредник на сделката.

Дружеството, което днес е част от американската Progress Group, е наело 10 800 кв. м. в Grafix Business Center на бул. "Цариградско шосе".

Сделката е за площ в строеж, като сградата се очаква да бъде завършена през второто тримесечие на 2018 г. Инвеститор в Grafix Business Center е компанията "Бернард Инвестмънтс", която притежава и управлява над 60 000 кв. м офисни и търговски площи в София.

Преместването ще позволи на "Progress" да обедини на едно място всички свои звена в София. Подобни стъпки през последните години предприеха редица компании в областта на високите технологии, споделените услуги, финансовия и фармацевтичния сектор, казват от Forton.

"Стремежът на компаниите към обединяване и по-ефективно управление на офис площите им остава един от двигателите на наемния пазар. За съжаление обаче предлагането на подходящи квадратури все още не може да задоволи това търсене и наемането на площи в строеж продължава да е силен тренд", коментира Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" в Cushman & Wakefield Forton.

Наемният пазар на офис площи остава активен като за първата половина на 2017 се очаква да надхвърли 80 000 кв. м, казват още оттам. Делът на Cushman & Wakefield Forton в този обем е около 30%. Водещо място сред наемателите заемат компаниите от IT и BPO сегмента, които формират над 70% от търсенето на първокласни офиси в София.