Най-голямата турска строителна компания Enka Insaat обяви, че придобива българския разработчик на соларни централи Town Up 8 в сделка за €8,4 милиона. За сделката става ясно и от борсовата декларация на турската компания, листнaта в Истанбул. Town Up 8 вече има лиценз за разработване и изграждане на 40 MW слънчева фотоволтаична електроцентрала в България. 

Enka Insaat е платила €1,782 евро на акция за целия собствен капитал на българската компания, който е с номинална стойност 470 000 лева, съобщава в борсова декларация купувачът.

Town Up 8 е учредена през 2021 година и се занимава с проектиране, доставка и инсталиране на системи за производство на енергия от възобновяеми и конвенционални енергийни източници, както и с производство и продажба на енергия от възобновяеми и конвенционални източници.

Германски депутат: Можем да започнем да купуваме соларни панели от България

Германски депутат: Можем да започнем да купуваме соларни панели от България

Традиционната енергия става неизгодна както икономически, така и политически, категоричен е Бернхард Херман

Турската Enka е основана през 1957 година. Компанията е профилирана в инженеринга и изграждането на инфраструктурни проекти в областта на нефта, газа, електричеството, нефтохимическата промишленост, рафинерии и тръбопроводи. Фирмата има дъщерни дружества в 30 държави, включително в сектора на недвижимите имоти, както и в доставката и дистрибуцията на машини, туризъм, пътувания, таксиметрови услуги и корпоративни софтуерни системи.

През март тази година стана ясно, че консорциум на американската група Bechtel и турската Enka е избран от правителството в Скопие за строителството на две магистрали в Северна Македония.

Кои са най-големите соларни паркове у нас?

Кои са най-големите соларни паркове у нас?

"Бумът" от проекти се случва през последните две години