Турският военен пенсионен фонд OYAK е постигнал временно споразумение за придобиване на British Steel. Това обяви OYAK в петък, добавяйки, че планира да приключи сделката до края на годината, съобщи Reuters.

Вторият по големина стоманодобивен производител във Великобритания има 5000 работници и произвежда стоманени изделия, използвани в строителството и железопътния транспорт. Той поддържа още 20 000 работни места в страната по веригата на доставки.

British Steel ще бъде ликвидирана с риск за 5000 работни места

Великобритания ликвидира вторият най-голям производител на стомана в страната

Още 20 000 служители може да бъдат засегнати

Компанията е в задължителна ликвидация от май т.г., след като Greybull Capital, която купи фирмата за един паунд от Tata Steel преди три години, не успя да осигури финансиране, за да продължи дейността си.

Ataer Holding, филиал на OYAK, ще има изключителните права за извършване на надлежна проверка на British Steel и очаква да приключи това през октомври, се казва в изявлението на OYAK.

"Ще продължим да правим инвестициите си в полза на нашите членове и да предприемаме вътрешни и международни стъпки в съответствие с нашата визия, фокусирана върху растежа", каза генералният мениджър на OYAK Сюлейман Ердем.

"Очаква се процесът на надлежна проверка да приключи през октомври и ако той бъде финализиран успешно, прехвърлянето на компанията ще приключи до края на тази година", поясниха от OYAK.

Военният пенсионен фонд вече притежава дял от 49,3% в най-големия производител на стомана в Турция - Erdemir.

British Steel изпадна в несъстоятелност, след като не успя да получи финансова инжекция от 30 милиона паунда от правителството на Обединеното кралство. Според медиите на Острова, вероятната сделка с Ataer се оценява на между 60 и 70 милиона паунда.