MoneyGram скоро може да има нов собственик. Компанията за международни преводи на пари е получила предложение от конкурента Western Union, съобщава Bloomberg, цитирайки свои източници. Мегасделката ще обедини два от най-големите американски доставчици на услугата. И двете компании работят и у нас.

Western Union и MoneyGram са отказали коментар, а източникът предупреждава, че преговорите не са приключили и осъществяването на сделката не е сигурно.

Бизнесът на този тип компании се влошава, тъй като все повече хора използват онлайн плащания, предоставяни от новите финтех компании. Междувременно се очаква да бъдат намалени таксите, свързани с превода на пари по света.

Вчера акциите на MoneyGram поскъпнаха с 6,2% до 2,59 долара, което дава на компанията пазарна оценка от около $164 млн.. Тя обаче има и дълг в размер на $878 млн. Western Union отчете ръст в цената на книжата си с 3,5% до $20,71 при пазарна стойност от около $8,5 млрд.

Базираната в Далас MoneyGram беше засегната от пандемията от коронавирус, тъй като беше принудена да спре работа по целия свят. И докато компанията развива и бизнеса с дигитални трансакции, то те са съставлявали едва 18% от паричните ѝ трансфери през първото тримесечие, отчете MoneyGram миналия месец.

Кризата изтрива една пета от парите, които емигрантите пращат у дома

Кризата изтрива една пета от парите, които емигрантите пращат у дома

За много икономики и домакинства тези средства са жизненоважни

В началото на 2017 г. Ant Financial, дъщерна фирма на китайската Alibaba, обяви, че придобива MoneyGram за $880 млн. Сделката обаче пропадна, тъй като не получи разрешение от американските власти на фона на напрежението между двете световни икономики. Тогава акциите на компанията се търгуваха срещу над $12 за брой.

Пред традиционните компании като MoneyGram и Western Union се надига и нов конкурент. Миналата година Facebook Inc. се присъедини към компании от цял свят, които създадоха Libra Association, за да бъде предложен нов начин за изпращане на пари в чужбина. По това време асоциацията заяви, че потребителите с ниски доходи често плащат твърде много за финансови услуги.

Правителствата и регулаторите по света отдавна се стремят да намалят разходите за парични преводи, които често се използват от мигрантите без достъп до традиционните банкови сметки. Средно това струва 6,79 долара за всеки 100 долара паричен превод, изпратен в чужбина, показват данни, събрани от Световната банка.

Western Union започва тестове с криптовалута

Western Union започва тестове с криптовалута

По-рано и MoneyGram предприе подобен ход