По-рано днес Xerox Holdings оповести, че компанията е осигурила финансиране на стойност 24 млрд. долара за придобиването на HP, предаде Yahoo Finance. За момента това предложение за сливане между двете компании е посрещнато със скептицизъм от борда на директорите на производителя на персонални компютри.

Очаква се новата цена, която Xerox ще предложи, да е 33,5 млрд. долара. Предишната оферта, отправена през ноември миналата година, беше при цена от 22 долара за акция, което беше определено като "значително" подценяване на стойността на компанията.

Поради тази причина Xerox се обърна директно към водещите акционери на HP, като по думите на компанията те вече са въвлечени в "конструктивен диалог". "Предложението ни към вас да се срещнем на живо - с или без вашите съветници - остава в сила, за да започнем преговорите за тази транзакция", написа в писмо до борда на директорите на HP главният изпълнителен директор на Xerox Джон Висентин.

HP за офертата на Xerox: Не ни трябват парите ви

HP за офертата на Xerox: Не ни трябват парите ви

Очаква се Xerox да започне преговори директно с акционерите

Активистът инвеститор Карл Айкън, който притежава 4,2% от HP и 10,9% в Xerox, в края на миналата година призова акционерите на HP, които искат сделката да се осъществи, да се свържат с директорите на компанията, за да предприемат незабавни действия.

До момента от HP посочиха, че ще се съгласят на сделката, ако компанията придобие Xerox. По думите им от консолидацията в този ѝ вид наистина могат да се извлекат ползи.