Когато в началото на март националната статистическа агенция на Франция се подготвяла за изготвянето на рутинния тримесечен анализ на икономическите показатели, нейният директор Жан-Люк Таверние решил, че е време за радикална промяна.

В целта си да даде повече яснота върху ефекта на коронавируса върху страната, той поискал от колегите си от Insee да изоставят традиционния доклад, който подготвят, и да променят начина, по който те изчисляват представянето на икономиката, разказва Bloomberg.

Промяната в отчитането е била свързана с това да бъдат включени данни от движението по кредитните карти на гражданите, което позволява да се отчете поведението на потребителите, които остават блокирани в домовете си.

А резултатът от комбинирането на традиционните индикатори за представянето на икономиката и транзакциите на потребителите е повече от притеснителен - той показва, че 35% от френската икономика - третата най-голяма в Европа и седмата най-голяма в света, е изчезнала в резултат на пандемията.

След официалното публикуване на тези резултати от други европейски статистически агенции потърсили Тавание, за да получат разяснение за метода за изчисляване на негативния ефект на коронавируса.

Интересът към него показва нуждата от по-детайлна информация за това как епидемията влияе на икономиката, която от своя страна да помогне на правителствата да предприемат по-точни мерки за подкрепа на бизнеса и домакинствата.