Цените на свинското в Китай нараснаха със 116% през януари в сравнение с година по-рано. Само през декември покачването бе с 97%, показват официални данни на правителството. Това доведе до повишаване на цените на хранителните стоки с над 20% през януари 2020 г. спрямо януари 2019 г., пише CNBC. Данните на националната китайска статистика сочат ръст на потребителската инфлацията, до 5,4% през януари. Според анкетирани от Reuters анализатори, прогнозираният ръст на потребителските цени е 4,9% на годишна база.

Цените на свинското в Китай се покачиха в резултат от африканската чума по свинете, която заличи доста от продукцията в страната. То е най-предпочитаното месо в китайската кухня, което и без това традиционно се е поскъпва покрай местната Нова година. 

В същото време, епидемията по свинете не е единственият проблем пред и без това намиращата се в отчайващо положение индустрия. "Продължаващото разпространяване на коронавируса, което започна в град Ухан, може да е причината за прекъсвания в доставките на храни", заяви Джулиян Еванс - Причард, старши икономист в консултантската компания Capital Economics.

19 милиона тона свинско месо е загубил светът от началото на годината

19 милиона тона свинско месо е загубил светът от началото на годината

130 милиона свине са умъртвени заради чумата до края на август

"Изглежда, че прекъснатите доставки и затрудненията, произтичащи от епидемията от коронавирус, са причина цените на хранителните стоки да се задържат високи и след Нова година, когато би трябвало вече да спадат", казва Причард.

Според Хана Андерсън от J.P. Morgan Asset Management, е вероятно да има динамика и в двете посоки в потребителските цени през следващите месеци. Траекторията на инфлация в Китай тази година ще зависи от това колко бързо възобновят икономическите дейности след епидемията от вируса, казва тя.

През септември миналата година Китай отпусна от peзepвa cи 10 хил. тoнa cвинcĸo в oпит дa cтaбилизиpa pacтящитe цeни и дa ce cпpaви c ĸpизaтa c aфpиĸaнcĸaтa чyмa пo cвинeтe. Тогава ценовото покачване на свинското там бе с 50%. Замразеното месо, което трябваше да стабилизира пазара, бе внос от CAЩ, Beлиĸoбpитaния, Дaния, Гepмaния, Фpaнция и Чили.

Как стоят нещата в България?

Африканската чума по свинете, която засегна и голяма част от страната ни през лятото на миналата година, се отрази и на цените на свинското у нас. Поскъпването в спрямо началото на 2019 г. е от 3 лв. на килограм.

Свинското в България поскъпна с 32%

Свинското в България поскъпна с 32%

Заради Африканската чума

Според председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов цените са започнали да се покачват от 5 август. Ако по-рано нивата са били от 9 лв., то сега цената на врат без кост е 12 лв., обясни той през БНТ.

По думите на Иванов пазарът е нестабилен и няма равновесна цена. Според експерта, в момента вносното свинско преобладава, особено за обработка.