Последните икономически данни не донесоха много добри новини за Германия. Миналата седмица бяха публикувани данни за фабричните поръчки, износ и промишлено производство, а резултатите доведоха до поява на въпроси относно това, дали Германия е "болният човек на Европа". Изразът стана популярен напоследък.

"Според данните германската индустрия все още е в рецесия",

коментира Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg Bank, пред CNBC.

Индустриалното производство е намаляло с 1,6% през декември на месечна база и и с 1,5% през 2023 г. в сравнение с миналата година. Износът, който е основен за германската икономика, падна с 4,6% през декември и 1,4%, или 1,562 трилиона евро на годишна база.

Междувременно данните за поръчките на фабриките изглеждат обещаващи на пръв поглед, защото показват увеличение 8,9% през декември на месечна база.

Това обаче не носи много надежда, смята Франциска Палмас, старши икономист за Европа в Capital Economics пред CNBC. По думите й ръстът се дължи на няколко големи поръчки, които са временно явление. "Поръчките, с изключение на големите такива, всъщност паднаха до най-ниското си ниво след пандемията", добавя тя.

Като цяло за 2023 г. в сравнение с предходната година фабричните поръчки са намалели с 5,9%.

Най-дългата стачка в историята на Германия, която може да струва на икономиката €1 милиард

Най-дългата стачка в историята на Германия, която може да струва на икономиката €1 милиард

Железопътният транспорт в Германия е блокиран

"Прогнозираме, че германската икономика ще се свие с 0,3% през 2024 г.", коментира главният икономист на Commerzbank Йорг Крамер.

Според данни на статистическата служба през третото тримесечие на 2023 г. се наблюдава по-скоро стагнация, отколкото свиване. Но ако икономиката се свие, както се очаква през първите три месеца на 2024 г., Германия наистина ще изпадне в рецесия.

Фактори, които играеха важна роля за силната икономика на Германия, като евтината енергия от Русия, силното търсене от Китай и нарастващата световна търговия подсилваха износа на Германия бяха тук в продължение на десетилетия, но сега е различно.

Коалиционното правителство на Германия беше под натиск, след като премина през бюджетна криза след решение на конституционния съд, че преразпределението на неизползван дълг, поет по време на пандемията, към текущите бюджетни планове е незаконно. Това остави дупка от 60 милиарда евро в бюджетните планове на коалицията и след като средствата бяха разпределени за години напред, кризата вероятно ще настъпи отново в края на годината, когато започне планирането на бюджета за 2025 г.

Освен това, според Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg Bank, изборите в САЩ също могат да направят нещата по-трудни. "Заплахите за търговска война от страна на Тръмп могат да бъдат значителен негатив за Германия", смята той.