Аржентина ще национализира соевия гигант Vicentin, който обяви фалит. Целта е да се спасят на работни места и да се защити износа в сектора износът, заяви президентът Алберто Фернандес, съобщиха световните агенции.

Всички активи на Vicentin ще бъдат поставени в тръст, управляван държавната енергийна компания YPF SA, пише Yahoo Finance.

Аржентина е топ износител на соя, а Vicentin е един от основните производители в страната. Основана през 1929 г. компанията е най-големият износител на преработена соя и е емблематична марка на вътрешния пазар.

През миналата година Аржентина е изнесла соево олио и соеви продукти на стойност 12,2 милиарда долара.

"Всички работници в компанията трябва да бъдат спокойни, че ще продължат работата си. А също и 2600 фермери, които ще могат да разчитат на компанията за закупуване на зърно за преработка и износ", каза Фернандес.

Компанията има просрочени дългове за около 1,5 милиарда долара от миналата година.

Основната опозиционна коалиция в Аржентина отхвърли мярката, като я обяви за "незаконна и неконституционна". Според правителството последствията от финансовата криза върху Vicentin се отразяват върху селското стопанство на страната и са твърде големи, за да бъдат игнорират.

Аржентина е изправена пред мрачна икономическа картина. Брутният вътрешен продукт се свива с 9,5% през 2020 г., според скорошна анкета на анализатори от централната банка. Националното блокиране започна на 20 март в опит да се ограничи коронавирусът.