През летните месеци България се нарежда заедно с Хърватия и Словакия в топ три на страните в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) с най-високо равнище на безработицата.

От юни насам нивото на показателя у нас се задържа над 6%, като за август месец е 6,2% при ниво от 3,9% за същия месец на предходната година, показват последните данни на Евростат, публикувани днес. За юни и юли равнището е съответно 6 и 6,1 на сто.

Ръстът на безработицата нарежда България след Словакия и Хърватия, като най-сериозно засегнатите от корона кризата страни що се отнася до пазара на труда. В другата балканска държава резултатът за август е от 8,3 на сто, като тя е на първо място в региона по ниво на безработицата. В Словакия показателят се задържа на 6,8 на то за осмия месец на годината.

В страни като Чехия и Полша показателят остава на осезаемо по-ниско равнище в сравнение не само с останалите в региона, но и с целия Европейски съюз (ЕС).

За първата към август 2020 година безработицата нараства с един процентен пункт до едва 2,7 на сто. Година по-рано страната достигна исторически момент в това отношение, като броят на неработещите там достигна най-ниското си ниво от 1989 година насам, а безработицата се движеше около 2 на сто.

При икономика номер 1 в региона - Полша, ситуацията изглежда подобно. Към август 2020 година там показателят не надхвърля 3,1 на сто, сочат данните на Евростат. В Унгария през летните месеци безработицата не надхвърля 5%, а в съседна Румъния е 5,3% за август.

Според статистиката за същия месец 15,6 милиона европейци са безработни, като това е с 238 хиляди повече в сравнение с август 2019 година. За целия ЕС безработицата е 7,4%, а за Еврозоната е малко по-висока - 8,1%.

Към август най-висока е тя в Испания - 16,2%. Данни за Гърция липсват за първите два месеца от третото тримесечие, но за юни тя беше на равнище от 18,3%. Над 9% е показателят в Италия, Литва и Швеция.