Според споразумение от 2006 година всяка страна-членка на НАТО трябва да отделя минимум 2% от своя БВП за разходи за отбрана. НАТО има 31 държави членки. Основната цел на политическия и военен съюз е да улесни сътрудничеството между страните и да осигури защита и сигурност.

В средата на този месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в Брюксел, че за първи път в историята на пакта 18 страни ще достигнат целта да отделят 2% от БВП на държавата за отбрана. Това буха биха били рекордни разходи з аотбрана, отбеляза той.

Нека се върнем по-назад и да видим кои членки на НАТО спазват споразумението, според данни от алианса към юли 2023 година, публикувани във Visual Capitalist.

Полша е на първо място, задминавайки дори САЩ

През миналата година едва 11 от страните членки бяха на път да изпълнят целта на НАТО да отделят 2% от БВП-о си за отбрана.

Общата картина показва, че на САЩ се падат 68% от общите разходи за отбрана на страните от НАТО или около 860 милиарда долара. Втората в тази класация е Германия, ако се съди по сума в абсолютно изражение - и все пак тя е допринесла с 10 пъти по-малко, от САЩ.

Що се отнася до това каква част от БВП на страната обаче отива за отбрана, САЩ са едва на второ място с 3,5% от БВП. Полша води тази класация с 3,9% от БВП на страната, отишли за отбрана или $29,1 милиарда.

Държава Разходи за отбрана 2023 (% от БВП)
Полша 3.9
САЩ 3.5
Гърция 3
Естония 2.7
Литва 2.5
Финландия 2.5
Румъния 2.4
Унгария 2.4
Латвия 2.3
Великобритания 2.1
Словакия 2
Франция 1.9
Черна Гора 1.9
Северна Македония 1.9
България 1.8
Хърватия 1.8
Албания 1.8
Нидерландия 1.7
Норвегия 1.7
Дания 1.7

Полша увеличи военните разходи през последните години, заради тревогите от нестабилността по източната граница с Беларус.

На трето място е съседката ни Гърция, с 3% от своя БВП за разходи за отбрана, следвана от Естония и Литва със съответно 2,7% и 2,5%.

5 факта за НАТО, които може би не знаете

5 факта за НАТО, които може би не знаете

От началото на НАТО досега, алиансът нараства до 31 държави

Къде е България?

Излиза, че страната ни е сред държавите, които не успяват да достигнат, а какво остава и да преминат прага от 2%.

Според данните за периода сме отдели 1,8% от своя БВП за отбрана. Но не само ние сме в това положение. Значителни военни сили като Франция (1,9%), Канада (1,4%) и Германия (1,6%) попадат в тази графа, заедно с България.

Bar chart showing Nato defense spending by country

източник: Visial Capitalist

На критичния минимум пък са държави като Люксембург - 0,7%, Белгия (1,1%), Испания (1,3%), Турция (1,3%), Словения (1,4%).