България има нереализиран потенциал за износ на череши, оценяван на $683 хил. годишно, сочи доклад на "ИнтелиАгро". През 2018 година България е изнесла череши за почти $47 милиона, показаха публикуваните наскоро данни на Българската стопанска камара. Така страната ни е на трета позиция в света.

Според доклада, глобалната среда на пазара за пресни череши остава благоприятна, въпреки сериозния ръст на търгуваните количества през 2018 г. Прогнозата е пазарът да достигне 1 млн тона до 2024 г при растяща средна цена, която ще достигне €5,4 за килограм.

Между 2012 и 2018 г. световният пазар за череши се е удвоил от 350 хил. тона на 700 хил. тона. Средните цени пък нарастват от €3,5 на около €4 за килограм.

По думите на Николай Вълканов, управител на "ИнтелиАгро", към момента цените в момента са между 4 и 5 лева за килограм. "Годината за черешите бе по-добра откъм изкупни цени. Изкупните цени обаче бяха толкова добри поради лошото време през пролетта, заради което част от реколтата пропадна. Италия и Испания се сблъскаха със същия проблем", каза той пред BloombergTV Bulgaria.

"ИнтелиАгро" посочва в доклада си, че възможностите на българските производители за по-висок износ в ЕС ще нараснат заради ориентирането на Испания към Китай и на Турция към Русия и Китай. Именно в Азия се очаква най-сериозен ръст както в обемите, така и в изкупните цени.

"Българските производители, които инвестират в нови сортове, заготовка и покриването на международни стандарти ще се конкурират успешно в колегите си от Турция, Гърция, Италия и Испания", се казва в него.

През 2018 г. най-големи количества пресни български череши са изнесени в Румъния, Беларус, Германия и Холандия. Износът на консервивани или приготвени череши е почти $29 милиона, а този на временно консервираните с SO2 череши - почти $18 милиона.

Трите вида стоки, при които България е световен лидер по износ

Трите вида стоки, при които България е световен лидер по износ

През 2018 година расте експортът на продукти с добавена стойност. Кои са основните пазари за тях?