Военните конфликти в Близкия Изток принудиха милиони граждани на държавите от региона да напуснат домовете си и да се отправят към Европа. Това от своя страна се превърна в един от основните проблеми на членките на Европейския съюз (ЕС) през последните години.

Погледнато от друг ъгъл обаче източната част на Стария континент може да бъде възприет и като печеливши в един аспект - този на износа на оръжия.

"Изночноевропейските износители на оръжие от години се възползват от сътресенията в Близкия изток", пише Bloomberg в своя публикация.

От медията посочват, че производителите в сектора в страни, като България и Чехия, са отчели сериозен скок на търсенето след Арабската пролет.

"Освен, че продават на страните, които активно участват в сблъсъците, като Ирак и Саудитска Арабия, те имат сделки също и със САЩ и трети страни в конфликтите", се казва в текста.

Според данните на Bloomberg България е не само сред водещите износители в индустрията, но от трети по големина преди две години се е превърнала в първи според стойността на експорта. По този показател страната ни изпреварва други лидери в експорта на оръжия от Източна Европа, като Чехия, Румъния, Сърбия, Украйна и Хърватия.

От графиката към публикацията става ясно, че ръстът у нас е повече от двоен. Така ако през 2014 година износът е възлизал на около 400 милиона евро, то към 2016 година той вече леко е надхвърлил 1 милиард евро.

Снимка 312571

Източник: Bloomberg

С точност експортът на български оръжия през миналата година, според данните от годишния доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение, публикуван преди 2 седмици, се изчислява на 1,013 милиарда евро.

Колко спечели България от оръжейния си бизнес през 2016-а?

Колко спечели България от оръжейния си бизнес през 2016-а?

И къде продаваме най-много

Най-големите партньори на страната ни в това отношение също не са изненадващи - в топ 3 влизат Ирак, Саудитска Арабия и САЩ. След тях по значение са Афганистан и Индия.

"Ръстът в продажбите на оръжия в Близкия Изток съвпадна с разрастването на въоръжените сблъсъци в региона", коментира Лукас Дос Сантос, който е ръководител на европейската консултантска компания по управление на риска BMI Research.

"Докато най-лошото вече е зад гърба ни, конфликтите на ниско ниво ще продължат още известно време. Така търсенето ще остане сравнително добре подкрепено", допълва той.

В публикацията обясняват на какво се дължи увеличението на експорта конкретно от този регион. Като бивши комунистически републики, държавите от Източна Европа са останали част от вериги за доставки от времето на СССР. А някои от клиентите на Съветския съюз са били именно държави от Близкия Изток.

Това е и причината за скока с 8,4% на експорта между 2012 и 2016 година, което е най-големият 5-годишен ръст от 1990 година насам, изчисляват от Стокхолмския институт за изследване на проблемите на мира.

"Докато износът на оръжия има малък дял от брутния вътрешен продукт - едва 2% в България, където показателят е най-голям от страните в региона, той стимулира растежа на фона на несигурността през последните години на пазарите в Еврозоната", посочват още от Bloomberg.