Премиерът на Гърция Алексис Ципрас подаде оставка и призова за предсрочни избори с надеждата да получи нов, по-силен мандат, за да приложи тригодишната спасителна програма, която предизвика бунт в неговата лява радикална партия.

В телевизионно обръщение към нацията Ципрас каза, че неговото правителство е постигнало възможно най-добрата сделка, когато е договорило спасителната програма на стойност 86 млрд. евро от останалите страни от еврозоната, предаде БТА.

Гърция за първи път в своята история ще има жена-премиер, поне за известно време. Председателят на Върховния съд Василики Тану-Христофилу оглави преходното правителство, след като снощи Алексис Ципрас подаде оставката на своя кабинет.

В обръщението премиерът посочи, че макар да не е съгласен с условията в споразумението, той не е имал друг избор, освен да ги приеме и да ги приложи, за да задържи Гърция в еврозоната, което е желанието на мнозинството гърци.

Новата спасителна програма предпазва Гърция от излизане от еврозоната, но е съпроводена със строги условия за съкращаване на разходи и увеличаване на данъци - мерки, срещу които Ципрас бе обещал да се бори, когато спечели изборите през януари, отбелязва агенция Асошиейтед прес.

Обратният завой на Ципрас с приемането на исканията на кредиторите възмути хардлайнерите в неговата партия СИРИЗА и десетки от тях гласуваха против правителството при ратификацията на споразумението в парламента, което бе одобрено благодарение на подкрепата на опозиционните партии.

Сега, след като финансите на страната са подсигурени, Ципрас каза, че се чувства длъжен да остави гръцкият народ да оцени неговата работа.
"Сега, след като този труден цикъл завърши, аз чувствам дълбоко морално и политическо задължение да подложа на вашата преценка всичко, което съм направил, както правилното, така и грешното, постиженията и пропуските", каза той в обръщението. "Мандатът, който получих на 25 януари, изчерпа лимита си".

Европейските кредитори на Гърция изглежда не са разтревожени от хода на Ципрас, който идва по-малко от седем месеца в четиригодишния му мандат, посочва АП.

Но рейтинговата агенция Мудис предупреди в изявление, че предсрочните избори може да предизвикат опасения за прилагането на спасителната програма и потенциално да поставят в риск бъдещо отпускане на траншове по нея.

Ципрас официално връчи оставката си на президента Прокопис Павлопулос, за да започне изборния процес. Това включва предоставяне на възможност на двете основни опозиционни партии - консервативната Нова демокрация и вдъхновената от нацизма "Златна зора", да опитат да съставят правителство, посочва АП.

Всяка партия има срок от три дни, за да опита да направи това, а лидерът на Нова демокрация Евангелос Меймаракис каза, че ще използва тази възможност. Не се очаква обаче нито една партия да получи необходимата подкрепа в парламента, отбелязва Асошиейтед прес.

Ципрас не спомена дата за изборите, макар че те би трябвало да се състоят следващия месец. Правителствени източници заявиха, че 20 септември е най-вероятната дата.

Европейската комисия обяви, че е взела под внимание съобщението за избори. "Широка подкрепа за спасителното споразумение и придържане към ангажиментите са ключът към успеха", посочи в туит говорителката на ЕК Аника Брайдхарт.

Ципрас отлагаше решението дали да поиска предсрочни избори до момента, в който Гърция получи първия транш от новата кредитна програма и направи плащане към Европейската централна банка. И двете станаха факт вчера.

Въпреки промяната в своята политика, Ципрас продължава да се радва на голяма подкрепа сред избирателите, а неговата партия е далеч пред политическите си съперници в последните проучвания на общественото мнение.

Някои анализатори приеха новината за предсрочни избори като сигнал, че Гърция ще се затрудни с изпълнението на условията в спасителната програма, обобщава БТА.

Дженифър МакЮън от "Кепитъл Икономикс" коментира, че оставащата част от СИРИЗА ще се мъчи да приложи изискванията на програмата, особено при вероятността Гърция отново да потъне в рецесия. Тя смята, че големите реформи надали ще бъдат прокарани в периода до изборите.

Според анализатора Волфанго Пиколи от Teneo Intelligence хазартният ход на Ципрас за укрепване на неговата власт вероятно ще успее, но ще отложи първата оценка на новата кредитна програма, "особено като се има предвид факта, че едно служебно правителство няма да бъде в състояние да приложи някакви значителни мерки".

Гърците първоначално бяха слисани от перспективата за още едни парламентарни избори в рамките на година.

"Мисля, че е твърде скоро да имаме избори в такъв кратък период", каза Георгия Кирица. "Хората решиха преди осем месеца, това правителство трябва да продължи и изборите трябва да бъдат отложени", смята тя.

Въпреки това първоначалните реакции от европейските власти изглеждаха предпазливо оптимистични.

Мартин Селмайер, ръководител на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, посочи в туит, че бързите избори могат да бъдат начин за разширяване на подкрепата за спасителната програма.