Дания слага край на всички нови проучвания на петролни и газови находища в Северно море, като част от широкообхватен план за спиране на добива на изкопаеми горива до 2050 г., предава BBC. В четвъртък правителството прекрати поредния рунд раздаване на лицензии за търсене на петрол и газ. "Слагаме край на ерата на фосилните горива", заяви министърът по климатичните въпроси.

Дания е най-големият производител на петрол в Европейския съюз, макар и да добива далеч по-малко от Норвегия и Великобритания, които не са в блока. През 2019 г. добивът в страната бе 103 хил. барела дневно, според анализ на BP. На територията ѝ днес има 55 платформи в 20 находища. Решението ще струва на страната около 13 млрд. крони (£1,1 млрд.), според изчисления на енергийното министерство.

Смята се, че Дания е сред най-амбициозните страни в света що се отнася до климатичните ѝ цели. До 2030 г. държавата иска да намали със 70% изпусканите емисии на парникови газове спрямо нивата от 1990 г., както и да достигне до неутралитет до 2050 г.

Новото черно злато? На какво залагат петролните гиганти днес

Новото черно злато? На какво залагат петролните гиганти днес

Пандемията показа един възможен път пред тях