Подобрението на прогнозата за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на Дания - от 1,4% на 2,7% за тази година, и от 1% на 1,8% за 2025 г. - се дължи до голяма степен на стремителния възход на крупната фармацевтична компания Novo Nordisk, както и на добива на енергоресурси в страната. Сравнително малката скандинавска страна с население под 6 млн. човека, е между първите 15 държави с вета по БВП на човек от населението.

Министерство на икономиката на Дания нарече фармацевтичния сектор и възобновяването на работата на газовото находище Tyra в Северно море "основните двигатели" на икономиката през тази и следващата година, пише Bloomberg. Агенцията отбелязва, че новата прогноза за БВП на Дания за 2024 г. е значително по-висока от очакванията на анкетираните от агенцията експерти - за икономически ръст от 1,9%.

Благодарение на голямото покачване при продажбите на лекарството за отслабване Wegovy и лекарството за лечение на диабет и затлъстяване Ozempic, прогнозата за ръста на износа на Дания през тази година също беше почти удвоена - от 4,2% на 7%.

През 2023 година БВП на скандинавската страна нарасна с 1,9%, но според оценки на агенцията, икономиката на страната вероятно е щяла да бъде в застой, без съществения принос на Novo Nordisk.

Датската търговско-промишлена палата пък изчислява, че през миналата година Novo Nordisk е създала 20% от всички нови работни места в Дания.

Най-конкурентоспособните икономически страни в света

Най-конкурентоспособните икономически страни в света

Начело в класацията не са големи държави

В началото на май Novo Nordisk обяви финансовите си резултати за първото тримесечие, които надхвърлиха прогнозите на анализаторите. Нетната печалба на фармацевтичната компания нарасна за периода с внушителите с 28% на годишна база до 25,4 млрд датски крони (3,65 млрд. долара), надминавайки прогнозите на анализаторите за 3,4 млрд. долара нетна печалба. Оперативната печалба на компанията за периода на годишна база е нараснала с 27%, до 4,6 млрд. долара.

Общите продажби на Novo Nordisk за първото тримесечие са се увеличили с 22% на годишна база до 9,4 млрд. долара.

Зад този висок ръст на печалбата стои нестихващият интерес към лекарството за отслабване Wegovy, чийто продажби за първото тримесечие са се удвоили спрямо същия период на миналата година, до 1,3 млрд. долара.

А продажбите на всички лекарства за отслабване на фармацевтичната компания, включително Wegovy, са нараснали с 41% до 1,6 млрд. долара за първите три месеца на годишна база. В началото на тази година препаратът Wegovy беше одобрен за употреба и в САЩ.

Миналата година, поради нарасналато търсене на лекарства за отслабване в световен мащаб, датската фармацевтична компания стана най-скъпата компания в Европа - тогава пазарната капитализация на Novo Nordisk надхвърли 500 млрд. долара.

Икономиката на Япония се свива

Третата икономика в света се свива

Това показват данните за първото тримесечие на годината