Швейцария може да ограничи използването на електрически превозни средства при недостиг на електроенергия тази зима. Това се казва в план на страната от четири стъпки за предотвратяване на прекъсвания на електрозахранването и прекъсвания на тока.

Така Швейцария може да стане първата страна, която ще ограничи използването на електромобили, съобщава германският всекидневник Der Spiegel.

Шофирането на електромобили може да бъде забранено в Швейцария, освен в случаите на "абсолютно наложителни пътувания". Страната планира и по-строго ограничение на скоростта по магистралите в наскоро предложения план за действие, който все още обаче не е приет.

Швейцария внася електроенергия от Франция и Германия, за да отговори на търсенето в страната, но тази година доставките от нейните съседи са ограничени.

От износител на енергия Франция се превърна в нетен вносител. Френската електрическа мрежа е изложена на по-висок риск, отколкото се смяташе, поради по-ниското производство на ядрена енергия. Страната може да се сблъска с риск от прекъсване на електрозахранването тази зима и доставките на електроенергия може да не са достатъчни, за да отговорят на търсенето, коментира още ръководителят на мрежовия оператор RTE.

В Германия ситуацията е подобна, тъй като комуналните услуги трябва да се задоволят с липсата на руски газ.

Електроснабдяването в Швейцария остава несигурно през зимата и не могат да бъдат изключени проблеми , коментира още през юни Швейцарската федерална електрическа комисия Elcom.

Може да се наложи Швейцария да покрие нуждите си от внос на електроенергия от около 4GWh от внос от другите си съседи Германия, Австрия и Италия. Въпреки това износът на енергия от тези страни ще зависи силно от наличните изкопаеми горива, предимно природен газ, според Elcom.